Uczty Hestona: Tosty z przegrzebkami i białym winem

Tosty z przegrzebkami i białym winem (źrodło: channel4.com)

Tosty z przegrzebkami i białym winem (źrodło: channel4.com)

Składniki:

  • 250 g przegrzebków
  • ¼ szklanki białego wina
  • ¼ szklanki wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 3 posiekane szalotki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 kromki chleba, posmarowane masłem

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź przegrzebki i umieść je w rondelku. Dodaj wino, wodę, liść laurowy i pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut aż przegrzebki będą lekko miękkie. Odcedź ponownie przegrzebki, ale zostaw wywar. Wyjmij pieprz i liść laurowy z wywaru.
  2. Rozpuść masło na patelni i podsmaż szalotkę aż będzie miękka. Zdejmij patelnię ognia i dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wywar (3/4 szklanki) cały czas mieszając. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj sól, pieprz kajeński, sok z cytryny, przegrzebki, gotuj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  4. Posmaruj kromki chleba po zewnętrznej stronie masłem. Połóż kromkę w tosterze masłem do dołu. Nałóż łyżką na kromkę masę z przegrzebków. Przykryj drugą kromką posmarowaną z góry masłem. Tostuj 2 minuty.
  5. Podawaj z ulubionym schłodzonym winem.

Źródło: http://www.channel4.com/4food/recipes/toasted-scallops-in-white-wine-sauce-sandwich-recipe