Składniki:
- 250 g przegrzebków
- ¼ szklanki białego wina
- ¼ szklanki wody
- liść laurowy
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka masła
- 3 posiekane szalotki
- 1 łyżka mąki
- sól
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany
- 4 kromki chleba, posmarowane masłem
Sposób przygotowania:
- Odcedź przegrzebki i umieść je w rondelku. Dodaj wino, wodę, liść laurowy i pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut aż przegrzebki będą lekko miękkie. Odcedź ponownie przegrzebki, ale zostaw wywar. Wyjmij pieprz i liść laurowy z wywaru.
- Rozpuść masło na patelni i podsmaż szalotkę aż będzie miękka. Zdejmij patelnię ognia i dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wywar (3/4 szklanki) cały czas mieszając. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj sól, pieprz kajeński, sok z cytryny, przegrzebki, gotuj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Posmaruj kromki chleba po zewnętrznej stronie masłem. Połóż kromkę w tosterze masłem do dołu. Nałóż łyżką na kromkę masę z przegrzebków. Przykryj drugą kromką posmarowaną z góry masłem. Tostuj 2 minuty.
- Podawaj z ulubionym schłodzonym winem.
Źródło: http://www.channel4.com/4food/recipes/toasted-scallops-in-white-wine-sauce-sandwich-recipe