Smakuj świat z Pascalem – Zanzibar: Mix owoców morza w sosie przyprawowym z curry (odc. 6, sezon 3)

Od wieków zanzibarska kuchnia ulegała wpływom wielu kultur, a bogactwo jej potraw zaspokajało podniebienia największych smakoszy. Pascal, amator nowych smaków, wyprawę po Zanzibarze rozpocznie na targu Forodhani. Słynie on z przepysznych szaszłyków, od których uginają się kolorowe stragany. Można znaleźć tu naprawdę wszystko. Pascal kolejny raz stanie na wysokości zadania i zaskoczy swoim kulinarnym kunsztem. Nie zabraknie też okazji do wypróbowania miejscowych specjałów – orzeźwiający sok z trzciny cukrowej, z dodatkiem imbiru i cytryny zachwyci wszystkich!

Ale to nie koniec atrakcji! Podczas swojej ekspedycji Pascal odwiedzi najstarszy targ na Zanzibarze. I to właśnie tu odkryje sekrety plantana, zwanego też „trąbą słonia”, czyli słodkiego banana, który na wyspie traktowany jest nie jak owoc, ale… warzywo! Wybierze się również na dość nietypowe polowanie, podczas którego zgłębi tajniki połowu ośmiornicy.

Zanzibar znany jest też z barwnych raf, białego piasku, ławic tęczowych ryb  i pięknego wybrzeża. Na jednej z dzikich plaż Pascal urządzi swoją kuchnię. Tym razem za blat posłuży mu kawałek drewnianej łódki, a za zlew – naturalne zagłębienie skalne wypełnione morską wodą! Pascal wykorzysta lokalne specjały i przyrządzi owoce morza w sosie przyprawowym. Na swoją ucztę zaprosi grupę miejscowych kobiet, które w dowód uznania zaproszą Pascala na kolację do pobliskiej wioski. Czy lokalne przysmaki przypadną kucharzowi z Polski do gustu?

 

Mix owoców morza w sosie przyprawowym z curry

Mix owoców morza w sosie przyprawowym z curry (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Mix owoców morza w sosie przyprawowym z curry (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 15 minut
Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych owoców morza (lub świeżych owoców morza – np. krewetki, kalmary) – ok. 600 g
  • 1 cebula – drobno posiekana 
  • 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 
  • 1 kawałek imbiru – ok. 5 cm, drobno pokrojony 
  • 3 średnie pomidory – pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 pęczek pietruszki lub kolendry – drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki goździków w proszku 
  • 1/2 łyżeczka kardamonu 
  • 1/2 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżeczki curry (lub 2 łyżeczki curry i 1 kurkumy)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 duża puszka mleka kokosowego 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 limonka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź owoce morza w misce z zimną wodą przez około 30 minut, najlepiej w lodówce (jeśli używasz świeżych owoców morza, przygotuj je – obierz krewetki, pokrój kalmary). 
  2. W międzyczasie podsmaż na oliwie goździki (jeśli używasz ich w całości, najpierw rozdrobnij je w moździerzu na proszek), cynamon i kardamon, aż  przyprawy zaczną „dymić”. 
  3. Gdy uzyskasz jednolitą oliwę „przyprawową” dodaj cebulkę, imbir i czosnek. 
  4. Całość wymieszaj i smaż około 4 minut ciągle mieszając.
  5. Następnie dorzuć pomidory, a gdy się „rozpadną”, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. 
  6. Podsmaż sos delikatnie, mieszając, żeby się nie przypalił. 
  7. Dolej mleko kokosowe i śmietankę, a całość podgotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  8. Rozmrożone owoce morza podsmaż na osobnej patelni przez około 4 minuty. 
  9. Wlej sok z limonki i całość podsmaż kolejną minutę, a następnie wymieszaj z sosem.
  10. Na koniec dodaj 3 łyżki curry i dobrze wymieszaj.
  11. Dopraw solą do smaku, udekoruj natką pietruszki i gotowe!
  12. Podawaj z ryżem lub słodkimi ziemniakami.

Źródło: http://smakujswiat.tvn.pl/informacje/owoce-morza-w-sosie-curry,82579,1.html

Użytkownicy trafili tutaj szukając: księgowa w kuchni krewetki po hiszpańsku,smakuj swiat z pascalem,smakuj świat z pascalem przepisy,smakuj świat z pascalem sezon 5 odc 1,smakujswiat pl,smakujswiat tvn pl przepisy