Męskie wypieki – Hamburgery, Ropucha w dziurze, Zapiekanka z rybą wędzoną, Pasztet z ryby wędzonej, Zapiekanka pasterska (odc. 5, sezon 1)

W tym odcinku Henry szykuje niewielkie hamburgery, które poda z upieczonymi przez Toma bułeczkami i różnymi pysznymi dodatkami.

Hamburgery (przepis na mięso i bułki)

Hamburgery (źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/)

Hamburgery (źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/)

Składniki na burger:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 cebula, bardzo drobno posiekana
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Składniki na bułki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g smalcu
  • 10 g soli
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko, rozbite widelcem
  • ziarna sezamu do posypania bułki

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski mąkę, cukier, sól, dodaj smalec i mleko. Wymieszaj. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i wodzie. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Zagniataj ciasto na podsypanym mąką blacie przez 10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  2. Podziel ciasto na 10 części i uformuj z każdej części kulkę. Lekko rozwałkuj wałkiem aby powstał krążek o średnicy 20 cm. Wyłóż bułki na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem jajkiem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Ponownie posmaruj wierzch bułek rozbitym jajkiem, posyp wierzch ziarnami sezamu. Pozostaw ponownie na 30 minut do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnk do 200 stopni (z termoobiegiem do 180 stopni). Piecz bułeczki aż będą złote (ok. 10-15 minut).
  5. Burgery: Podziel mięso na 4 równe kulki i lekko je rozgnieć. Rozgrzej patelnię z olejem, wrzuć na nie krążki burgery. Posyp solą i pieprzem mięso z wierzchu i smaż przez 1 minutę, następnie posyp wierzch burgera cebulą i łopatką wciśnij cebulę do mięsa.
  6. Obróć mięso na patelni i smaż aż cebula zbrązowieje (ok. 2 minuty do średnio wysmażonego mięsa lub dłużej jeśli chcesz mocno wysmażone)
  7. Upieczone bułki przekrój na połowę. Na burgerze połóż kawałek sera, następnie połóz górną część bułki i dolną część bułki (dzięki temu bułka się zagrzeje równomiernie a ser się roztopi).
  8. Przewróć burgera z bułkami (dzięki temu dół bułki znajdzie się pod mięsem na samym spodzie na patelni) i smaż przez 2 minuty.
  9. Zdejmij hamburger z patelni i odpowiednio poukładaj (bułka, mięso, bułka), dodaj konserwowane i świeże warzywa (pomidor, ogórek, sałata itp.). Podawaj jeszcze ciepłe.

 

Ropucha w dziurze

Ropucha w dziurze (źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/)

Ropucha w dziurze (źródło: http://hobbshousebakery.co.uk/)

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 8 kiełbasek ziołowych
  • 2 czerwone cebule, grubo posiekane
  • garść tymianku

Składniki do ciasta:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 gałązki rozmarynu (same posiekane listki)
  • 115 g mąki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto w dużej misce i przypraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być bez grudek i przypominać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na bok na 15 minut.
  2. Wlej oliwę na patelnię grillową i rozgrzej. Usmaż kiełbaski i cebulę z tymiankiem aż zbrązowieją.
  3. Zwiększ ogień, aż tłuszcz zacznie dymić, wlej ciasto i szybko włóż do piekarnika.
  4. Piecz przez 25-30 minut aż ciasto wyrośnie i będzie złote. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia bo ciasto opadnie i będzie płaskie.

 

Zapiekanka z rybą wędzoną

Zapiekanka z rybą wędzoną (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Zapiekanka z rybą wędzoną (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiana Desiree)
  • 100 g mleka
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 800 g mieszanki rybnej
  • 700 ml mleka
  • kilka ziaren pieprzu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml piwa
  • 1 solony, wędzony śledź
  • 2 duże garści rukwi wodnej
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i pozostaw do odparowania. Podgrzej mleko z masłem. Pognieć ziemniaki, dodaj gorące mleko, żółtko i przypraw, wymieszaj. Dodaj chrzan, wymieszaj, podtrzymuj ciepłe.
  2. Gotowanie ryby: Podgrzej mleko z pieprzem, skórką z cytryny i liściem laurowym. Dodaj rybę i gotuj przez 2-3 minuty aż ryba lekko się zetnie. Wyjmij łyżką cedzakową rybę i wyłóż ją na formę do pieczenia. Pozostaw pozostałe mleko na później.
  3. W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Dolej piwa, smaż aż lekko zgęstnieje. Dodawaj łyżka po łyżce mleko z ryby aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj rukiew wodną i pozwól jej więdnąć w sosie przez 30 sekund.
  4. Posyp wędzonym śledziem ugotowaną rybę, posyp natką pietruszki i wymieszaj. Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków, wyrównaj je łyżką. Piecz przez 30 minut aż ziemniaki będą złote.

 

Pasztet z ryby wędzonej (makreli)

Pasztet z wędzonej makreli (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Pasztet z wędzonej makreli (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 200 g wędzonej makreli
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok i starta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  1. Obierz wędzona makrelę ze skórki. Wyjmij ości z ryby ciągnąć za kręgosłup.
  2. Porwij rybę na drobne lub większe kawałki w zależności od upodobań..
  3. Dodaj do ryby pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Przypraw w razie potrzeby.
  4. Używaj do smarowania tostów lub kanapek lub do ziemniaków w mundurkach.

 

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Zapiekanka pasterska (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, posiekane
  • 2 gałązki selera, posiekane
  • 2 gałązki rozmarynu (tylko listki)
  • 750 g mielonej jagnięciny
  • 2 duże szklanki czerwonego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • odrobina sosu Worcestershire
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • odrobina octu winnego z cherry
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • odrobina rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, seler i rozmaryn. Smaż na średnim ogniu 10 minut aż będą słodkie i miękkie.
  2. Dodaj jagnięcinę i smaż aż zbrązowieje. Dodaj czerwone wino i zmniejsz ogień. Dodaj bulion, sos Worcestershire, przecier pomidorowy, ocet winny, sól, pieprz i duś aż płyny się zredukują do zera.
  3. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do wyparowania na kila minut. Rozpuść masło w rondlu z mlekiem. Rozgnieć ziemniaki, dodaj mleko z masłem, żółtko i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wyłóż jagnięcinę z dodatkami do głębokiej formy, na wierzch wyłóż ziemniaki, wyłóż kawałki rozmarynu.
  5. Piecz w gorącym piekarniku przez 35-40 minut.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Slider burgers, Toad in the hole, Smoked fish pie, Mackerel pâté, Sheperd pie

Źródło: [1], [2], [3], [4], [5]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapiekanka z bułki wędzoną rybą,meskie ciasto,wypieki z anną olson odcinki