W tym odcinku Henry szykuje niewielkie hamburgery, które poda z upieczonymi przez Toma bułeczkami i różnymi pysznymi dodatkami.
Hamburgery (przepis na mięso i bułki)
Składniki na burger:
- 400 g mielonego mięsa
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki oleju
Składniki na bułki:
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 25 g smalcu
- 10 g soli
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko, rozbite widelcem
- ziarna sezamu do posypania bułki
Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę, cukier, sól, dodaj smalec i mleko. Wymieszaj. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i wodzie. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Zagniataj ciasto na podsypanym mąką blacie przez 10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Podziel ciasto na 10 części i uformuj z każdej części kulkę. Lekko rozwałkuj wałkiem aby powstał krążek o średnicy 20 cm. Wyłóż bułki na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem jajkiem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ponownie posmaruj wierzch bułek rozbitym jajkiem, posyp wierzch ziarnami sezamu. Pozostaw ponownie na 30 minut do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnk do 200 stopni (z termoobiegiem do 180 stopni). Piecz bułeczki aż będą złote (ok. 10-15 minut).
- Burgery: Podziel mięso na 4 równe kulki i lekko je rozgnieć. Rozgrzej patelnię z olejem, wrzuć na nie krążki burgery. Posyp solą i pieprzem mięso z wierzchu i smaż przez 1 minutę, następnie posyp wierzch burgera cebulą i łopatką wciśnij cebulę do mięsa.
- Obróć mięso na patelni i smaż aż cebula zbrązowieje (ok. 2 minuty do średnio wysmażonego mięsa lub dłużej jeśli chcesz mocno wysmażone)
- Upieczone bułki przekrój na połowę. Na burgerze połóż kawałek sera, następnie połóz górną część bułki i dolną część bułki (dzięki temu bułka się zagrzeje równomiernie a ser się roztopi).
- Przewróć burgera z bułkami (dzięki temu dół bułki znajdzie się pod mięsem na samym spodzie na patelni) i smaż przez 2 minuty.
- Zdejmij hamburger z patelni i odpowiednio poukładaj (bułka, mięso, bułka), dodaj konserwowane i świeże warzywa (pomidor, ogórek, sałata itp.). Podawaj jeszcze ciepłe.
Ropucha w dziurze
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 8 kiełbasek ziołowych
- 2 czerwone cebule, grubo posiekane
- garść tymianku
Składniki do ciasta:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżka nasion kopru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 gałązki rozmarynu (same posiekane listki)
- 115 g mąki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto w dużej misce i przypraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być bez grudek i przypominać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na bok na 15 minut.
- Wlej oliwę na patelnię grillową i rozgrzej. Usmaż kiełbaski i cebulę z tymiankiem aż zbrązowieją.
- Zwiększ ogień, aż tłuszcz zacznie dymić, wlej ciasto i szybko włóż do piekarnika.
- Piecz przez 25-30 minut aż ciasto wyrośnie i będzie złote. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia bo ciasto opadnie i będzie płaskie.
Zapiekanka z rybą wędzoną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiana Desiree)
- 100 g mleka
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 800 g mieszanki rybnej
- 700 ml mleka
- kilka ziaren pieprzu
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml piwa
- 1 solony, wędzony śledź
- 2 duże garści rukwi wodnej
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i pozostaw do odparowania. Podgrzej mleko z masłem. Pognieć ziemniaki, dodaj gorące mleko, żółtko i przypraw, wymieszaj. Dodaj chrzan, wymieszaj, podtrzymuj ciepłe.
- Gotowanie ryby: Podgrzej mleko z pieprzem, skórką z cytryny i liściem laurowym. Dodaj rybę i gotuj przez 2-3 minuty aż ryba lekko się zetnie. Wyjmij łyżką cedzakową rybę i wyłóż ją na formę do pieczenia. Pozostaw pozostałe mleko na później.
- W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Dolej piwa, smaż aż lekko zgęstnieje. Dodawaj łyżka po łyżce mleko z ryby aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj rukiew wodną i pozwól jej więdnąć w sosie przez 30 sekund.
- Posyp wędzonym śledziem ugotowaną rybę, posyp natką pietruszki i wymieszaj. Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków, wyrównaj je łyżką. Piecz przez 30 minut aż ziemniaki będą złote.
Pasztet z ryby wędzonej (makreli)
Składniki:
- 200 g wędzonej makreli
- 50 g kwaśnej śmietany
- pół pęczka natki pietruszki
- sok i starta skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Obierz wędzona makrelę ze skórki. Wyjmij ości z ryby ciągnąć za kręgosłup.
- Porwij rybę na drobne lub większe kawałki w zależności od upodobań..
- Dodaj do ryby pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Przypraw w razie potrzeby.
- Używaj do smarowania tostów lub kanapek lub do ziemniaków w mundurkach.
Zapiekanka pasterska
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, posiekane
- 2 gałązki selera, posiekane
- 2 gałązki rozmarynu (tylko listki)
- 750 g mielonej jagnięciny
- 2 duże szklanki czerwonego wina
- 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- odrobina sosu Worcestershire
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- odrobina octu winnego z cherry
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- odrobina rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, seler i rozmaryn. Smaż na średnim ogniu 10 minut aż będą słodkie i miękkie.
- Dodaj jagnięcinę i smaż aż zbrązowieje. Dodaj czerwone wino i zmniejsz ogień. Dodaj bulion, sos Worcestershire, przecier pomidorowy, ocet winny, sól, pieprz i duś aż płyny się zredukują do zera.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do wyparowania na kila minut. Rozpuść masło w rondlu z mlekiem. Rozgnieć ziemniaki, dodaj mleko z masłem, żółtko i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Wyłóż jagnięcinę z dodatkami do głębokiej formy, na wierzch wyłóż ziemniaki, wyłóż kawałki rozmarynu.
- Piecz w gorącym piekarniku przez 35-40 minut.
Oryginalne nazwy przepisów: Slider burgers, Toad in the hole, Smoked fish pie, Mackerel pâté, Sheperd pie
Źródło: [1], [2], [3], [4], [5]
Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapiekanka z bułki wędzoną rybą,meskie ciasto,wypieki z anną olson odcinki