Gotuj jak Heston – Jajka: Perfekcyjne jajko na miękko, Zawsze udane jajko w koszulce, Jajecznica bez patelni, Jajko po szkocku, Lody z jajek z bekonem i marmoladą, Tarta cytrynowa (odc. 1)

Tematem pierwszego odcinka programu „Gotuj jak Heston” jest jajko jego wariacje. Heston przygotuje Perfekcyjne jajko na miękko, Zawsze udane jajko w koszulce, Jajecznicę bez patelni, Jajko po szkocku, Lody z jajek z bekonem i marmoladą, Tartę cytrynową wykorzystując zdobycze kuchni molekularnej.

Perfekcyjne jajko na miękko

Perfekcyjne jajko na miękko (źródło: channel4.com)

Perfekcyjne jajko na miękko (źródło: channel4.com)

Oto stuprocentowy przepis jak otrzymać idealne jajko ugotowane na miękko. Dzięki zagotowaniu wody i zestawieniu jajek z ognia pomagasz skumulowanemu ciepłu dokończyć resztę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do jak najmniejszego garnka jajka, zalej zimną wodą tak, aby przykryła jajka. Przykryj garnek pokrywką i włącz palnik na najmocniejszy ogień.
  2. Gdy woda zawrze, zdejmij garnek z ognia i pozostaw go pod przykryciem na 6 minut.
  3. Wyjmij jajka z garnka, przelej zimną wodą aby zatrzymać gotowanie i podawaj z solą i pieprzem według upodobań.

 

Zawsze udane jajko poszetowe (w koszulce)

Jajko poszetowe w koszulce (źródło: channel4.com)

Jajko poszetowe w koszulce (źródło: channel4.com)

Do przygotowania jajka w koszulce potrzebujemy jak najświeższe jajko. Białko w takim jajku jest bardziej zwarte, co oznacza, że będzie bardziej zwarte podczas gotowania w wodzie i będzie trzymać lepiej żółtko w całości. Niektórzy  aby upewnić się, że jajko się nie rozleci podczas gotowania robią wir wodny w garnku lub dolewają octu, jednak Heston nie poleca takich praktyk – promuje prosty, acz pewny sposób na jajko poszetowe.

Składniki:

  • 2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę na wysokość 15-20 cm. Dodaj do wody sól. Na dno garnka połóż talerz do góry dnem. Doprowadź wodę do temperatury 80 stopni.
  2. Wykonuj maksymalnie jedno jajko w koszulce naraz. Rozbij jajko i wylej delikatnie jego zawartość do ramekina lub małej miseczki. Wylej jajko na łyżkę cedzakową z jak najmniejszymi otworami. Pozwól spłynąć białku z jajka przez 1-2 minuty.
  3. Włóż pozostałą część jajka do gorącej wody. Gotuj przez 4 minuty (nie obracaj jajka). Wyjmij delikatnie jajko z wody i połóż na ręcznik papierowy aby odciekło? Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem..

 

Jajecznica bez użycia patelni

Jajecznica (źródło: channel4.com)

Jajecznica (źródło: channel4.com)

Najlepsza jajecznica to jajecznica z jajkami gotowanymi bardzo delikatnie i powoli, gdy ilośc dostarczanego ciepła jest stała i najbardziej odpowiednia.

Składniki:

  • 350 g jajek (ok. 7 dużych jajek)
  • 25 ml pełnego mleka
  • 20 ml śmietany kremówki
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • ocet winny z cherry lub brązowe masło (tzw. beurre noisette)

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miseczki, dodaj mleko, śmietanę i masło i rozbełtaj widelcem. Dopraw solą.
  2. Umieść miskę w garnku z gotującą się wodą (w kąpieli wodnej) i pozwalaj gotować się jajkom powoli, mieszając je drewnianą łyżką lub łopatką.
  3. Gotuj je aż będą już ścięte według Twoich upodobań – zajmie to ok. 15-20 minut.
  4. Wyłóż jajecznicę na talerz i skrop octem winnym lub brązowym masłem przed podaniem.

Oryginalne nazwy przepisów: Soft boiled eggs, Poached egg, Scrambled eggs,

 

Szkockie jajko

Jajko po szkocku (źródło: channel4.com)

Jajko po szkocku (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 10 średnich jajek
  • 450 g kiełbasek, ściągnięte osłonki
  • ½ łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej
  • 45 g musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • mąka
  • 50 g pełnego mleka
  • 125 g drobnej bułki tartej
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Włóż jajka do garnka (jedna warstwa jajek!) i zalej zimną wodą o 3 cm ponad poziom jajek. przykryj garnek pokrywką i postaw na dużym ogniu.
  2. Gdy woda zawrze, zdejmij garnek z ognia i pozostaw na 3 minuty. Do miski wlej lodowatą wodę, wrzuć lód i przełóż do niej jajka na 3 minuty. Pozostaw na 10-15 minut.
  3. Zmiksuj mięso z kiełbasek z wędzoną papryką, mąką kukurydzianą, musztardą i odrobiną zimnej wody. Przypraw solą i pieprzem. Podziel mięso na 8 kulek (po ok. 55 g każda).
  4. Obierz delikatnie schłodzone jajka ze skorupek (możesz pomóc sobie łyżeczką).
  5. Połóż kulki mięsne na folii spożywczej, lekko rozgnieć na płaski placek, połóż na nim jajko. „Zawiń” jajko mięsem ciągnąć za brzegi folii spożywczej do siebie ku górze.Sklej brzegi folii szczelnie. Włóż jajka owinięte mięsem do lodówki na 20 minut.
  6. Wsyp odrobinę mąki do miseczki, dopraw solą i pieprzem. Rozbij jajko widelcem w drugiej miseczce z dodatkiem mleka. Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą. Obtocz jajka w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Włóż opanierowane jajka na 15 minut do lodówki.
  7. Rozgrzej frytkownicę lub rondel z olejem z orzechów ziemnych do 190 stopni. Smaż w głębokim tłuszczu jajka szkockie po 2 naraz [rzez 2 minuty aż do złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu jajek wyłóż je na formę do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłe z półpłynnym żółtkiem w środku.

 

Lody z jajek z bekonem i marmoladą i słodkimi tostami

Lody z jajek z bekonem i marmoladą i słodkimi tostami (źródło: channel4.com)

Lody z jajek z bekonem i marmoladą i słodkimi tostami (źródło: channel4.com)

Ilość porcji: dla 6 osób

To danie jest jednym z głównych dań podawanych w restauracji „Fat Duck” Hestona. Do zachowania lodowej postaci dania używa się suchego lodu. Lody podawane są z marmoladą, która jest zarazem słodka jak i kwaśna i przebija się smakiem przez bogactwo smaku lodów.

Składniki bazy lodowej:

  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 llitr pełnego mleka
  • 30 g pełno-tłustego mleka w proszku
  • 24 duże żółtka jajek
  • 120 g nierafinowanego cukru pudru

Składniki na chrupiące tosty:

  • klarowane masło
  • 1 bochenek słodkiego chleba, bez skórki, pokrojonego na podłużne paski (1.5 x 1.5 x 5 cm)
  • cukier puder

Do podania:

  • 6 średnich jajek
  • okruchy słodkiego chleba lub bułki do zatkania dziur
  • 400 g suchego lodu
  • marmolada pomarańczowa (lub inny smak)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej mocno grill w piekarniku. Wyłóż plasterki boczku na papier do pieczenia i włóż pod grill i grilluj 5-7 minut aż będzie chrupiący (możesz to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni lub na grillu).. Pokrój bekon w cienkie paski. Wlej do miski mleko, włóż bekon do mleka i pozostaw na noc.
  2. Następnego dnia wlej mleko z bekonem do rondla, dodaj mleko w proszku i podgrzej na wolnym ogniu aż sie zagotuje. Zdejmij z ognia.
  3. Ubij żółtka z cukrem mikserem na gładką masę. Wlej jajka do gorącego mleka i postaw rondel z mlekiem na ogniu. Podgrzej do temperatury 85 stopni. Zdejmij z ognia i przepuść całość przez drobne sito do czystego pojemnika, umieszczonego w lodowatej wodzie.
  4. Rozpuść klarowane masło na nieprzywieralnej patelni. Połóż podłóżne tosty z chleba i smaż z każdej strony. Wyczyść patelnię i postaw ją na dużym ogniu. Wysyp na dno cukier, aby przykrył dno patelni, postaw na ogniu i rozpuść i skarmelizuj cukier. Wrzuć na patelnię tosty, obtocz je z każej strony karmelem (uważaj na bardzo gorący karmel!). Wyłóż tosty na silikonową matę i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przy pomocy długiej igły lub nakłuwacza do jajek zrób otwory na górze i na dole 6 jajek. Następnie wydmuchaj zawartość jajek na zewnątrz robiąc zwykłą wydmuszkę. Następnie złóż puste skorupki z jajek najpierw do zimnej wody, a następnie do gorącej wody i gotuj przez 45 minut aby je wysterylizować. Wyjmij skorupki z wody i zatkaj jedną z dziurek chlebem.
  6. Przy pomocy strzykawki napełnij skorupki bazą lodową w półpłynnej postaci. Zatkaj górny otwór kawałkiem ciasta tak jak poprzednio i włóż jajka do lodówki do czasu, gdy będą Ci potrzebne.
  7. Jak podawać: na oczach gości rozbij jajko z bazą lodową na zimną patelnię, wrzuć na nią odrobinę pokruszonego suchego lodu (zachowaj środki bezpieczeństwa opisane poniżej!) i mieszaj zawartość jajka, które w połączeniu z suchym lodem zacznie zamarzać. Zajmie to ok. 1 minuty i będzie wyglądało, jakbyś robił jajecznicę. Włóż lody do kieliszka do jajek, na wierzch daj odrobinę marmolady i plasterki skarmelizowanego boczku. Podawaj z dodatkiem tostów obtoczonych w karmelu.

Środki bezpieczeństwa przy posługiwaniu się suchym lodem: 

  1. Posługując się suchym lodem musisz zachować taką samą ostrożnością jak przy posługiwaniu się otwartym ogniem lub gorącym naczyniem! Stąd zalecane jest użycie rękawic i gogli na twarzy.
  2. Nie pozwól na bezpośredni kontakt skóry z suchym lodem – grozi do poważnym poparzeniem!
  3. Przed podaniem potrawy z użyciem suchego lodu upewnij się, że lód całkowicie się rozpuścił – pogryzienie lub połknięcie suchego lodu grozi trwałym kalectwem lub śmiercią.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Soft boiled eggs, Poached eggs, Scrambled eggs, Scotch eggs, Bacon and eggs ice cream, Lemon tart.

Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: gotuj jak heston,jajko na miękko heston,jajko na miękko molekularna kuchnia,jajko na mieko heston,jajko na niękko heston,ramsey gordon jak ugotować jajka na miękko