Porady kulinarne: Jak bezpiecznie posługiwać się suchym lodem w kuchni molekularnej?

Suchy lód (źródło: Wikipedia.org)

Suchy lód (źródło: Wikipedia.org)

W kuchni molekularnej często wykorzystuje się suchy lód (zamrożony dwutlenek węgla CO2) do bardzo szybkiego schłodzenia lub wręcz zamrożenia potrawy lub do wytworzenia sztucznej mgły. Jednakże jego stosowanie wymaga dużej uwagi i ostrożności, aby uniknąć kalectwa lub śmierci. Stąd należy bezwzględnie zachować poniższe środki bezpieczeństwa.

Środki bezpieczeństwa przy posługiwaniu się suchym lodem:

  1. Posługując się suchym lodem musisz zachować taką samą ostrożnością jak przy posługiwaniu się otwartym ogniem lub gorącym naczyniem! Stąd zalecane jest użycie rękawic i gogli na twarzy.
  2. Nie pozwól na bezpośredni kontakt skóry z suchym lodem – grozi do poważnym poparzeniem!
  3. Przed podaniem potrawy z użyciem suchego lodu upewnij się, że lód całkowicie się rozpuścił – pogryzienie lub połknięcie suchego lodu grozi trwałym kalectwem lub śmiercią!

Dla przestrogi zdjęcie poparzonej ręki po zetknięciu z suchym lodem:

Obrażenia po oparzeniach spowodowanych kontaktem skóry z suchym lodem (źródło: gizmodo.com)

Obrażenia po oparzeniach spowodowanych kontaktem skóry z suchym lodem (źródło: gizmodo.com)

Uwaga: Nie ponosimy odpowiedzialności za skutki dostosowania się lub niedostosowania się do poniższych wytycznych przy posługiwaniu się suchym lodem. Powyższe informacje mają jedynie charakter informacyjny.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: suchy lod poparzenie,suchy lód w kuchni,czy suchy lód jest bezpieczny,doradca smaku wikipedia,poparzenia suchym lodem,suchy lód kuchnia molekularna