Porady kulinarne: 17 porad i faktów o jajku, które musisz znać

Jajka (źródło: sxc.hu)Poniżej 17 rad, faktów i porad dotyczących jajek od samego Hestona Blumenthala. Odtąd jajko nie będzie Ci już obce.

  1. Gotowanie jajka na miękko – zazwyczaj zdarza Ci się że białko jest gumowate a żółtko niedogotowane? Nie gotuj jajka, ale pozwól mu ugotować się samemu. Włóż jajko do zimnej wody, zagotuj ją, zdejmij garnek z ognia i zostaw na 6 minut – żółtko będzie półpłynne a białko delikatne, ale dogotowane.
  2. Jak rozpoznać jajko świeże i odróżnić je od nieświeżego? – Do jajka w koszulce (poszetowego) potrzeba jak najświeższego jajka. Możesz to sprawdzić zanurzając jajko z zimnej wodzie – świeże jajko utonie (jest w nim mało powietrza), stare jajko będzie pływać przy powierzchni (więcej powietrza pod skorupką).
  3. Jak rozpoznać rozbite jajko czy jest nowe czy stare? – nowe jajko ma bardziej zwarte włókna białkowe, więc po rozbiciu go na płaską powierzchnię, jajko będzie w mniejszym stopniu rozlewać się na boki, będzie bardziej wypukłe. Stare jajko rozleje się szerzej po powierzchni blatu, będzie bardziej płaskie, a białko nie będzie tak mocno przylegać i otaczać żółtko jak przy świeżym okazie.
  4. Sposób na idealne, zwarte, nierozerwane jajko poszetowe – nie musisz tworzyć wiru wodnego lub dodawać octu aby białko było zwarte a żółto się nie rozleciało. Wystarczy położyć na dnie garnka z gotującą się wodą talerzyk do góry dnem, który ochroni jajko przez bezpośrednim dopływem gorąca z dna naczynia.
  5. Idealna temperatura do gotowania jajka w koszulce to 80 stopni. Kup termometr aby być pewnym że dostarczasz odpowiednich warunków dla swojego jajka.
  6. Majonez jest łatwy w wykonaniu – nie martw się że Ci się nie uda. Dodawaj olej powoli (szczególnie na początku, później można zwiększyć tempo jego dolewania). Jedno żółtko jest w stanie przyjąć nawet 1,5 litra oleju (czyli 7-krotnie więcej niż jest w przepisie na majonez) więc majonez nie powinien Ci się ściąć podczas miksowania.
  7. Jajko po szkocku (jajko z półpłynnym żółtkiem otoczone smażonym i pieczonym mięsem mielonym) wymaga specjalnego traktowania. Najpierw zostawiamy go na 3 minuty w gorącej wodzie aby się podgotowało, następnie wkładamy go do wody z lodem, aby zakończyć gotowanie przed jego obraniem i obtoczeniem w mięsie.
  8. Zapomnij o smażeniu jajecznicy na patelni lub w mikrofalówce – delikatna jajecznica to taka, którą nie smażymy, ale gotujemy powoli w kąpieli wodnej przez 15 minut. Niebo w gębie!
  9. Przechowywanie jajek: przechowuj jej w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce). Trzymaj jajka w pudełku, gdyż porowata powierzchnia skorupki łatwo absorbuje obce zapachy i smaki.
  10. Nie wbijaj surowego jajka bezpośrednio do potrawy, ale wybij je najlepiej do osobnej miseczki po to, aby sprawdzić czy nie jest zepsute i uniknąć sytuacji, że zepsute jajko zepsuje całą dotychczas przygotowaną potrawę (nie zawsze zepsute jajko śmierdzi przed rozbiciem go na tyle, żeby być pewnym że jest świeże). Unikniesz też sytuacji znalezienia w potrawie kawałka skorupki jajka, jeśli wpadło do potrawy.
  11. Co zrobić jeśli podczas rozbijania jajka wpadła nam do środka skorupka? Najlepiej wbijać jajko do osobnej miseczki – łatwiej wyjąć kawałek skorupki z jednego jajka niż z kilku jajek czy wręcz całej potrawy. Można jajko przepuścić przez niezbyt gęste sito (ale później będziemy je musieli dobrze umyć).
  12. Przed użyciem jajka w dowolnej potrawie, doprowadź je do temperatury pokojowej (chyba że w przepisie jest napisane, aby postępować z nim inaczej). Jajko potrzebuje ok. 20 minut po wyjęciu z lodówki aby ogrzać się do temperatury pomieszczenia, więc wyjmij je odpowiednio wcześniej z chłodziarki.
  13. Czym grozi zjedzenie surowego jajka i kto powinien w szczególności uważać? W gotowanych jajkach na twardo, wszystkie bakterie które znajdowały się w jajku zostały zabite. Jeśli więc jesz surowe jajko lub jajko nie w pełni ugotowane (jajko na miękko, jajko w koszulce, jajka w lodach itp.), ryzykujesz że nie wszystkie bakterie z jajka zginęły podczas gotowania. Zaleca się więc, aby ludzie starsi, dzieci oraz kobiety w ciąży spożywały tylko w pełni ugotowane jajka. Najgroźniejszym zarazkiem jest salmonella. Można kupić w niektórych krajach jajka kur szczepionych przeciwko salmonelli, co zmniejsza ryzyko infekcji tą bakterią.
  14. Wartości odżywcze jajka: jajko jest bogate w białka, witaminę A, D, B2, B12, jod i 80 kalorii (średniej wielkości jajko). Dawniej uważano, że osoby z wysokim ciśnieniem, wysokim cholesterolem czy problemami z sercem powinny ograniczyć spożycie jajek. Jednak ten mit obalono, gdyż pomimo dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych jajko nie wpływa w znacznym stopniu na wysoki poziom złego cholesterolu we krwi.
  15. Mrożenie jajek: jajka można mrozić i przechowywać w zamrażarce nawet do 6 miesięcy. Białko zamarza bardzo dobrze, jednakże żółtko po rozmrożeniu może być grubsze i bardziej kleiste niż przez zamrożeniem. Aby tego uniknąć, można dodać łyżeczkę soli lub łyżeczkę cukru na każde całe mrożone jajko lub na każde 2 mrożone żółtka. Pamiętaj jednak o odpowiednim oznaczeniu smaku jajka (czy jest „na słono” czy „na słodko”) aby użyć go do odpowiedniej potrawy.
  16. Jak uniknąć szarych obwódek wokół żółtka po ugotowaniu jajka? Za powstawanie szarych otoczek wokół żółtka odpowiedzialny jest dwutlenek siarki zawarty w jajku, który podczas gotowania reaguje z żelazem w jajku. Taka otoczka nie jest niebezpieczna dla zdrowia, ale takie jajka nie prezentują się najlepiej. Aby tego uniknąć należy: albo nie za długo gotować jajek (tylko tyle ile należy dla danego rodzaju potrawy), albo natychmiast po ugotowaniu wrzucić do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
  17. Gotowanie jajka w mikrofalówce – pod żadnym pozorem nie gotuj całego jajka w kuchence mikrofalowej, bo grozi to eksplozją jajka. Możesz za to gotować jajko sadzone lub jajko w koszulce lub gotować omlet.

 

Źródło: [1], [2]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: czy mozna mrozic gotowane jajka,mrożenie jajek,czy jajka można mrozić,czy zamrożone jajka są dobre,czy można zamrozić jajka na twardo,zepsute jajko w cieście,mrożone surowe jajka,czy mrozic jaja gotowane,czy mozna mrozic surowe jajka,czy można mrozić jajka