Kuchnia Lidla: Powidło śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu

Paweł Małecki: Powidło śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu

Powidło śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu (źródło: kuchnialidla.pl)

Powidło śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Czas przygotowywania: 1 godzina 40 minut

Składniki:

  • 2 kg umytych śliwek polskich lub węgierek, umytych
  • 1 umyta i sparzona pomarańcza
  • 100 g cukru
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.
  2. Śliwki drylujemy i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.
  3. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).
  4. Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie, dosładzamy. Wystudzone śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Całość przyprawiamy do smaku cynamonem.
  5. Jeszcze gorące powidła przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików dokładnie wycieramy, następnie zakręcamy.
  6. Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą nawzajem się dotykać w garnku. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
  7. Spasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/powidla-sliwkowe-z-nuta-pomaranczy-i-cynamonu

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu