Paweł Małecki: Powidło śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Poziom trudności: średni
Czas przygotowywania: 1 godzina 40 minut
Składniki:
- 2 kg umytych śliwek polskich lub węgierek, umytych
- 1 umyta i sparzona pomarańcza
- 100 g cukru
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
- Do garnka z szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.
- Śliwki drylujemy i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.
- Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).
- Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie, dosładzamy. Wystudzone śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Całość przyprawiamy do smaku cynamonem.
- Jeszcze gorące powidła przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików dokładnie wycieramy, następnie zakręcamy.
- Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą nawzajem się dotykać w garnku. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
- Spasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/powidla-sliwkowe-z-nuta-pomaranczy-i-cynamonu
Użytkownicy trafili tutaj szukając: powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu