Kuchnia Lidla: Deser śliwkowo-czekoladowy

Paweł Małecki: Deser śliwkowo-czekoladowy

Deser śliwkowo-czekoladowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Deser śliwkowo-czekoladowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 3 białka
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 60 g masła
  • 250 g kuwertury czekoladowej lub czekolady deserowej o zawartości kakao minimum 52%

Śliwki:

  • 300 ml wody
  • 300 g umytych śliwek polskich lub węgierek
  • 150 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 1/2 liścia laurowego
  • 2 szczypty cynamonu

Mus:

  • 70 g kuwertury czekoladowej
  • 35 g śmietanki 30% UHT
  • 150 g ubitej śmietanki 30% UHT

Do dekoracji:

  • 1 opakowanie kuwertury czekoladowej, rozpuszczonej w mikrofali

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt czekoladowy bez mąki: Białka ubijamy, następnie do ubijających się białek dodajemy cukier i ubijamy całość na sztywną pianę. Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
  2. Do ubitych białek dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonej kuwertury dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
  3. Następnie kuwerturę z masłem dokładnie mieszamy trzepaczką z ubitymi białkami i żółtkami. Masę rozsmarowujemy warstwą o grubości około 5-6 mm na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
  4. Śliwki w syropie: Śliwki kroimy na większe części, pozbawiając je pestek. Z wody, cukru, goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy cząstki śliwek, gotujemy przez mniej więcej 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
  5. Z syropu wyjmujemy 3/4 cząstek śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz i wystudzamy.
  6. Pozostałe śliwki gotujemy do momentu, aż będą bardzo miękkie, następnie wyjmujemy je z syropu i za pomocą blendera miksujemy do momentu uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito. Sos pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Mus czekoladowy: 35 g śmietanki zagotowujemy, kuwerturę rozpuszczamy w mikrofali. Zagotowaną śmietankę wlewamy do miski z rozpuszczoną kuwerturą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się kuwertury (jeżeli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
  8. 150 g śmietanki ubijamy za pomocą miksera. Tak przygotowaną śmietankę z kuwerturą (w temperaturze 40°C) łączymy z ubitą śmietanką (ubitą śmietankę dodajemy do rozpuszczonej kuwertury połączonej z zagotowaną śmietanką).
  9. Gotowy mus wkładamy do lodówki na mniej więcej 15 minut.
  10. W celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika. Z papieru do pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu, następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę. Na wyjętą z zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznymi ruchami kuwerturę, następnie za pomocą noża szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy ją do lodówki na mniej więcej 5-10 minut.
  11. Z ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm. Na kółka z ciasta szprycujemy mus czekoladowy, a następnie układamy na nim wystudzone cząstki śliwek ugotowanych w syropie. Na śliwkach umieszczamy dekorację przygotowaną z kuwertury czekoladowej. Deser podajemy z sosem śliwkowym.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/deser-sliwkowo-czekoladowy