Makłowicz w podróży – Narty u Amadeusza, Austria (odc. 51)

Gebackene Käsknödel – Smażone knedle serowe po austriacku

Gebackene Käsknödel – Smażone knedle serowe po austriacku (źródło: tvp.pl)

Gebackene Käsknödel – Smażone knedle serowe po austriacku (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 5–6 kromek pszennego chleba lub bułki 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 2-4 łyżki mąki 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera żółtego (np. bergkaese lub gruyer) 
  • 2-3 ziemniaki 
  • pęczek szczypiorku 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól 
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania:
Kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zgnieść na puree, połączyć wszystkie wymienione składniki, dodając pokrojony w kosteczkę ser, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku oraz tyle mąki, by dało się zwilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynki. Lekko je spłaszczywszy smażyć knedle z obu stron na złoto na oleju lub klarowanym maśle.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/gebackene-kskndel-smazone-knedle-serowe/4975526

 

Kanapki Franciszka Józefa (Kaiserjägdproviant – weka faszerowana pastą serową)

 

Kaiserjägdproviant - weka faszerowana pastą serową (źródło: tvp.pl)

Kaiserjägdproviant – weka faszerowana pastą serową (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • długa bułka (tzw. weka, wrocławska lub paryska)
  • jajka ugotowane na twardo
  • twaróg
  • masło
  • pasta sardelowa
  • musztarda
  • szynka wędzona
  • ser żółty o ostrym smaku
  • ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuścić sporo masła.
  2. Zmiksować je z twarogiem i żółtkami ugotowanymi na twardo.
  3. Dodać musztardę i pastę sardelową.
  4. Ostry ser, np. ementaler, pokroić w małą kosteczkę, białka ugotowane na twardo, szczypiorek, ogórki konserwowe posiekać.
  5. Wędzoną szynkę pokroić w kosteczkę.
  6. Wszystkie te składniki dodać do zmiksowanej masy serowo – jajecznej, popieprzyć i wyrobić przy pomocy łyżki na jednolitą masę.
  7. Bułkę wydrążyć przy pomocy długiego noża i nadziać przygotowaną masą.
  8. Zawinąć we folię aluminiową, wstawić na kilka godzin do lodówki.
  9. Kroić na kromki.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=283&lp_przepisu=1