Makłowicz w podróży – Dolina Gastein, Austria (odc. 52)

W podróży po Austrii Robert Makłowicz dociera do doliny Gastein, znanej z walorów uzdrowiskowych, a także jako ośrodek sportów zimowych. W leczniczych wodach Gasteinertal w XV wieku zażywali kąpieli austriaccy monarchowie. W dziewiętnastym stuleciu Bad Gastein zmieniło się w kurort odwiedzany przez koronowane głowy i elitę towarzyską. Przy miejskiej promenadzie podróżnik przyrządza kaiser schnitzel z kluskami i sosem według historycznego przepisu. Podążając śladami cesarza, w stylowej kawiarni kosztuje trzech rodzajów klasycznych strudli.

Cesarskie sznycle (kaiser schnitzel)

Cesarskie sznycle (źródło: tvp.pl)

Cesarskie sznycle (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 4 sznycle cielęce lub indycze
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • mąka do panierowania plus 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na rumiano, począwszy od strony omączonej, usmażone przełożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię do tłuszczu spod smażenia dołożyć łyżkę mąki i zrobić rumianą zasmażkę. Wlać bulion, zagotować i przecedzić do rondla przez drobne sitko. Do przecedzonego bulionu dodać posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę, zagotować, dodać kwaśną śmietanę oraz kremówkę, sos zagotować, podawać ze sznyclami posypując posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/cesarskie-sznycle/4975536

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kajzer sznycel,sznycel cesarski,sznycel po cesarskim makłowicz