Stek po gaelicku
Składniki:
- 1 stek z polędwicy wołowej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- kieliszek whiskey
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na niewielkim ogniu, aż się zeszkli, lecz nie zrumieni. Przesunąć cebulę na brzeg naczynia, zwiększyć ogień, położyć na patelni stek, smażyć mięso z obu stron na mocnym ogniu ok. 3 -4 min. z każdej strony (jeśli stek ma być różowy w środku, jeśli ma być lepiej wysmażony, to dłużej), doprawiając mięso solą i pieprzem. Wlać na patelnię whiskey, podpalić, gdy zgaśnie, wlać śmietanę, zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczanym puree, posypawszy wszystko posiekaną cebulką dymką.