Makłowicz w podróży – Dublin, Irlandia (odc. 54)

Stek po gaelicku

Stek po gaelicku (źródło: tvp.pl)

Stek po gaelicku (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 stek z polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • kieliszek whiskey
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na niewielkim ogniu, aż się zeszkli, lecz nie zrumieni. Przesunąć cebulę na brzeg naczynia, zwiększyć ogień, położyć na patelni stek, smażyć mięso z obu stron na mocnym ogniu ok. 3 -4 min. z każdej strony (jeśli stek ma być różowy w środku, jeśli ma być lepiej wysmażony, to dłużej), doprawiając mięso solą i pieprzem. Wlać na patelnię whiskey, podpalić, gdy zgaśnie, wlać śmietanę, zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczanym puree, posypawszy wszystko posiekaną cebulką dymką.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/stek-po-gaelicku/4975542