Makłowicz w podróży – Wokół Dublina, Irlandia (odc. 55)

Kiełbaski w sosie piwnym Guinness i colcannon (Irish sausage with Guinness gravy and colcannon)

Kiełbaski w sosie piwnym Guinness i colcannon (źródło: tvp.pl)

Kiełbaski w sosie piwnym Guinness i colcannon (źródło: tvp.pl)

Składniki na Colcannon:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g włoskiej kapusty
  • pęczek cebuli dymki
  • 100 g startego cheddara
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki musztardy w proszku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos piwny (Guiness gravy):

  • 300 ml bulionu wołowego
  • 125 ml piwa Guinness
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki galaretki z czerwonej porzeczki
  • szczypta suszonego tymianku
  • 12 surowych kiełbasek do smażenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Zacząć od przygotowania sosu: w rondlu z masła i mąki zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić mocnym bulionem, wlać piwo, postawić na ogniu, dodać galaretkę i tymianek, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, trzymać na małym ogniu, czasami mieszając.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, posiekaną kapustę dusić na maśle, ziemniaki odcedzić, do garnka wlać mleko, zagotować, dodać ziemniaki i ugnieść na puree razem z kapustą, startym serem, musztardą w proszku, gałką muszkatołową, posiekaną dymką, doprawiając solą i pieprzem. Kiełbaski smażyć na gilowej patelni posmarowanej olejem, pod koniec smarując je miodem, by się skórka lekko skarmelizowała. Na talerzach układać colcannon, polewać je sosem, na to kłaść kiełbaski.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/kielbaski-w-sosie-piwnym-i-colcannon/4975545

Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz w podróży przepisy,makłowicz irlandia przepisy