Robert Makłowicz nadal gości na Islandii. Przy śniadaniu w reykjawickim hotelu spotyka kelnerkę spod Krakowa. Silna grupa Polaków, pracowników przetwórni rybnej, asystuje mu podczas przyrządzania panierowanego dorsza na maśle. Kolejny polski trop prowadzi do słynnej restauracji, w której kulinarne doświadczenie zdobywa młody Polak, student miejscowej akademii szefów kuchni. Spod jego ręki wychodzą takie przysmaki, jak sashimi z maskonura i z wieloryba. Islandzka specjalność to surowy rekin dojrzewający w ziemi.
Dorsz w maśle cytrynowym
Składniki:
- filet z dorsza
- masło
- sok z cytryny
- mąka
- sól
- kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę z dorsza pociąć na kawałki, posolić i posypać kolorowym pieprzem.
- Masło rozgrzać na patelni.
- Kawałki dorsza oprószyć mąką i smażyć na maśle z obu stron, najpierw od strony ze skórką.
- Znowu dołożyć masło a następnie wcisnąć sok z cytryny.
- Rybę zdjąć z patelni, polać powstałym sosem.
- Ozdobić ćwiartką cytryny i koperkiem.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=272&lp_przepisu=1
Mule w sosie piwnym
Składniki:
- mule
- cebula
- masło
- piwo
- słodka śmietanka
- curry w proszku
Sposób przygotowania:
- Mule wypłukać.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Wlać troszkę piwa i wrzucić do sosu mule.
- Po ich otwarciu się dodać curry w proszku i wlać słodką śmietankę.
- Gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=272&lp_przepisu=2
Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz w podrozy przepis na dorsza,maklowiczw podrozy przep islandia