Makłowicz w podróży – Polacy w Islandii, Islandia (odc. 40)

Robert Makłowicz nadal gości na Islandii. Przy śniadaniu w reykjawickim hotelu spotyka kelnerkę spod Krakowa. Silna grupa Polaków, pracowników przetwórni rybnej, asystuje mu podczas przyrządzania panierowanego dorsza na maśle. Kolejny polski trop prowadzi do słynnej restauracji, w której kulinarne doświadczenie zdobywa młody Polak, student miejscowej akademii szefów kuchni. Spod jego ręki wychodzą takie przysmaki, jak sashimi z maskonura i z wieloryba. Islandzka specjalność to surowy rekin dojrzewający w ziemi.

Dorsz w maśle cytrynowym

 

Dorsz w maśle cytrynowym (źródło: tvp.pl)

Dorsz w maśle cytrynowym (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • filet z dorsza
  • masło
  • sok z cytryny
  • mąka
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę z dorsza pociąć na kawałki, posolić i posypać kolorowym pieprzem.
  2. Masło rozgrzać na patelni.
  3. Kawałki dorsza oprószyć mąką i smażyć na maśle z obu stron, najpierw od strony ze skórką.
  4. Znowu dołożyć masło a następnie wcisnąć sok z cytryny.
  5. Rybę zdjąć z patelni, polać powstałym sosem.
  6. Ozdobić ćwiartką cytryny i koperkiem.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=272&lp_przepisu=1

 

Mule w sosie piwnym

Składniki:

  • mule
  • cebula
  • masło
  • piwo
  • słodka śmietanka
  • curry w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Mule wypłukać.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  3. Wlać troszkę piwa i wrzucić do sosu mule.
  4. Po ich otwarciu się dodać curry w proszku i wlać słodką śmietankę.
  5. Gotować jeszcze ok. 2 minuty.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=272&lp_przepisu=2

Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz w podrozy przepis na dorsza,maklowiczw podrozy przep islandia