Porady kulinarne: Jak rozpoznać jajko świeże od nieświeżego, jak odróżnić jajko nowe od starego?

Jajka (źródło: sxc.hu)Odwiecznym problemem w kuchni jest problem z wybraniem najlepszych i najświeższych jajek do potraw, w szczególności dań bardzo czułych na świeżość jajka (np. jajko w koszulce). Oto 2 porady jak rozpoznać jajko świeże od nieświeżego lub jajko stare od nowego:

  1. Jajo w całości możesz sprawdzić zanurzając je z zimnej wodzie – świeże jajko utonie (jest w nim mało powietrza), stare jajko będzie pływać przy powierzchni (więcej powietrza pod skorupką).
  2. Jajko rozbite na stolnicy lub jajko w szklance wylane na blat – nowe jajko ma bardziej zwarte włókna białkowe, więc po rozbiciu go na płaską powierzchnię, jajko będzie w mniejszym stopniu rozlewać się na boki, będzie bardziej wypukłe. Stare białko rozleje się szerzej po powierzchni blatu, jajko będzie bardziej płaskie, a białko nie będzie tak mocno przylegać i otaczać żółtko jak przy świeżym okazie.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: jak odroznic stare jajka od swiezych