Porady kulinarne: Jak uniknąć szarych obwódek wokół żółtka po ugotowaniu jajka?

Jajka (źródło: sxc.hu)

Za powstawanie szarych otoczek wokół żółtka odpowiedzialny jest dwutlenek siarki zawarty w jajku, który podczas gotowania reaguje z żelazem w jajku. Taka otoczka nie jest niebezpieczna dla zdrowia, ale takie jajka nie prezentują się najlepiej. Są 2 sposoby aby tego uniknąć:

  1. nie za długo gotować jajek (tylko tyle ile należy dla danego rodzaju potrawy, jajka na twardo gotować tylko 10 minut)
  2. natychmiast po ugotowaniu wrzucić jajka do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania
Użytkownicy trafili tutaj szukając: dlaczego zoltko sinieje,zielonkawa otoczka na powoerzchni jajka,otoczka jajka,jajko po ugotowaniu jest ciemne,dlaczego zoltko jajka jest czarne,dlaczego po ugotowaniu jajka żółtko robi sie sine,czemu gotowane jajko ma ciemną obwódkf,czarne zoltko,czarna obwodka w jajku po ugotowaniu,ciemna obwódka wokół żółtka