Bosonoga Contessa – Piknik dla dzieci: Różowy tort urodzinowy, Przekąski w czekoladzie, Pissaladiere (mini-pizze) dla dzieci, Pissaladiere cebulowe z anchois i oliwkami, Różowa lemoniada

Różowy tort urodzinowy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: średni

Różowy tort urodzinowy (źródło: oodnetwork.com)

Różowy tort urodzinowy (źródło: oodnetwork.com)

Składniki na ciasto:

  • 18 łyżek (2 1/4 osełki) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki cukru
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:

  • 340 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,36 kg cukru do wypieków
  • 9 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 14 kropli różowego barwnika spożywczego
  • różowe i białe cukierki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 275 stopni. Wysmaruj masłem 3 tortownice o średnicy odpowiednio: 8 cm, 15 cm i 23 cm.
  2. Utrzyj masło z cukrem na średnich obrotach mikserem aż powstanie puszysta jasna masa (ok. 5 minut). Dodając po 2 jajka ucieraj dalej, następnie dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i wymieszaj dokładnie.Wymieszaj razem w misce przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, sodę.
  3. Mieszając na wolnych obrotach dodaj do masła mąkę z sodą. Wymieszaj ręcznie ciasto ręcznie łyżką  jeśli trzeba. Podziel ciasto na 3 części proporcjonalnie do wielkości tortownicy.
  4. Wylej ciasto do tortownic, wyrównaj wierzch i piecz odpowiednio ciasta: 8 cm – 30 minut, 15 cm – 35-40 minut, 23 cm – 45 minut lub piecz do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasta do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Masa: Ucieraj masło mikserem z cukrem, mlekiem i ekstraktem waniliowym przez 1-2 minuty aż zgęstnieje. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj dokładnie łyżką aby się równomiernie rozpuścił.
  6. Posmaruj każde ciasto masą z wierzchu i włóż do lodówki do schłodzenia. Pozostaw trochę masy do ozdobienia boków tortu.
  7. Połóż na talerzu największy krążek, na nim połóż średni krążek, następnie najmniejszy placek. Posmaruj brzegi, wyrównaj ewentualne nierówności na górze i na łączeniach placków. Ozdób tort kolorowymi cukierkami.

 

Przekąski w czekoladzie

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 50 sztuk
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,8 kg białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 1,8 kg półsłodkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 10 truskawek
  • 10 precelków
  • 10 pączków
  • 10 suszonych moreli
  • 10 krakersów lub paluchów s mąki razowej

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski czekoladę i wlej śmietanę i rozpuść je w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
  2. Rozłóż arkusz papieru śniadaniowego.
  3. Zanurzaj każdą z przekąsek do połowy w czekoladzie i odkładaj na papier śniadaniowy. Włóż gotowe przekąski do lodówki na 15 minut aby czekolada zastygła.

 

Pissaladiere (mini-pizze) dla dzieci

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Ilość porcji: 8-10
Poziom trudności: średni

Składniki do ciasta:

  • 1 i 1/4  szklanki gorącej wody (ok. 40 stopni)
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki koszernej soli
  • odrobina mąki kukurydzianej do podsypania

 

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w plasterki
  • 225 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki
  • 225 g startego białego sera Cheddar
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: wymieszaj wodę, drożdże, miód i oliwę z oliwek mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodaj 3 szklanki mąki, sól i wyrabiaj ciasto na wolnych obrotach. Dodawaj resztę mąki (1 szklankę lub mniej) do czasu uzyskania miękkiego, gładkiego, elastycznego ciasta.
  2. Wyjmij ciasto z miski i wyłóż na stolnicę. Zagnieć go kilkanaście razy. Włóż ciasto do dobrze naoliwionej miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut aby wyrosło.
  3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  4. Podziel ciasto na 2 równe części, z każdej utocz kulkę. Nieużywane ciasto możesz zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Weź jedną porcję ciasta, przykryj ją papierem śniadaniowym, następnie ściereczką i pozostaw na 10 minut aby odpoczęło. Rozwałkuj lekko ciasto wałkiem i rozciągnij do pożądanego rozmiaru Twojej kwadratowej  formy do pieczenia. Podsyp formę do pieczenia odrobiną mąki kukurydzianej i połóż ciasto na formie.
  5. Rozsmaruj przecier pomidorowy na cieście pozostawiając pasek ok. 1 cm od brzegu. Połóz na wierzchu plasterki pomidora, mozzaerelli, posyp startym Cheddarem, pieprzem i tymiankiem. Posmaruj brzeg ciasta oliwą z oliwek.
  6. Piecz mini-pizzę przez 15 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki na brzegach. Podawaj gorące na desce.

 

Pissaladiere cebulowe z anchois i oliwkami

Składniki:

  • porcja ciasta na pissaladiere (zobacz przepis powyżej)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 900 g żółtej cebuli, pokrojonej na półplasterki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1,5 łyżeczki koszernej soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowe składniki:

  • 12 -18 filetów anchois
  • 12 francuskich czarnych oliwek, bez pestek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż cebulę, tymianek, sól, pieprz i czosnek na wolnym ogniu przez 45 minut aż cebula zbrązowieje i będzie słodka, mieszając od czasu do czasu. Po 30 minut smażenia wyjmij czosnek, posiekaj go grubo i wrzuć z powrotem do cebuli.
  2. Przygotuj ciasto, wyłóż je na formę do pieczenia. Wyłóż smażoną cebulę na cieście, pozostawiając 1 cm od brzegu ciasta, następnie rozłóż anchois i oliwki na wierzchu. Posmaruj brzegi ciasta oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut aż skórka na brzegach ciasta będzie chrupiąca. Podawaj gorące na desce.

Różowa lemoniada

Składniki:

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 5-6 cytryn)
  • 1/2-3/4 szklanki cukru, w zalezności upodobań
  • 1 szklanka pokruszonego lodu
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki grenadiny (syropu z owoców granatu)
  • 6 kandyzowanych czereśni (czereśni w syropie)

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do blendera sok z cytryny, wodę, lód, cukier i grenadinę i zmiksuj.
  2. Wrzuć po jednej wiśni na dno 6 szklanek i wlej lemoniadę. Podawaj.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Birthday Cake with Hot Pink Butter Icing, Chocolate Dipped Delights, Kids Pissaladiere, Pink Lemonade, Pissaladiere

Źródło: http://www.foodnetwork.com/barefoot-contessa/kids-picnic-party/index.html

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ina garten przepisy,biala masa do tortu bosonoga contessa,książka z przepisami Iny Garten,przepisy Ina Garten