Różowy tort urodzinowy
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki na ciasto:
- 18 łyżek (2 1/4 osełki) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki cukru
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę:
- 340 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 1,36 kg cukru do wypieków
- 9 łyżek mleka
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 14 kropli różowego barwnika spożywczego
- różowe i białe cukierki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 275 stopni. Wysmaruj masłem 3 tortownice o średnicy odpowiednio: 8 cm, 15 cm i 23 cm.
- Utrzyj masło z cukrem na średnich obrotach mikserem aż powstanie puszysta jasna masa (ok. 5 minut). Dodając po 2 jajka ucieraj dalej, następnie dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i wymieszaj dokładnie.Wymieszaj razem w misce przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, sodę.
- Mieszając na wolnych obrotach dodaj do masła mąkę z sodą. Wymieszaj ręcznie ciasto ręcznie łyżką jeśli trzeba. Podziel ciasto na 3 części proporcjonalnie do wielkości tortownicy.
- Wylej ciasto do tortownic, wyrównaj wierzch i piecz odpowiednio ciasta: 8 cm – 30 minut, 15 cm – 35-40 minut, 23 cm – 45 minut lub piecz do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasta do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Masa: Ucieraj masło mikserem z cukrem, mlekiem i ekstraktem waniliowym przez 1-2 minuty aż zgęstnieje. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj dokładnie łyżką aby się równomiernie rozpuścił.
- Posmaruj każde ciasto masą z wierzchu i włóż do lodówki do schłodzenia. Pozostaw trochę masy do ozdobienia boków tortu.
- Połóż na talerzu największy krążek, na nim połóż średni krążek, następnie najmniejszy placek. Posmaruj brzegi, wyrównaj ewentualne nierówności na górze i na łączeniach placków. Ozdób tort kolorowymi cukierkami.
Przekąski w czekoladzie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 50 sztuk
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1,8 kg białej czekolady, połamanej na kawałki
- 1,8 kg półsłodkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 10 truskawek
- 10 precelków
- 10 pączków
- 10 suszonych moreli
- 10 krakersów lub paluchów s mąki razowej
Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski czekoladę i wlej śmietanę i rozpuść je w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
- Rozłóż arkusz papieru śniadaniowego.
- Zanurzaj każdą z przekąsek do połowy w czekoladzie i odkładaj na papier śniadaniowy. Włóż gotowe przekąski do lodówki na 15 minut aby czekolada zastygła.
Pissaladiere (mini-pizze) dla dzieci
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Ilość porcji: 8-10
Poziom trudności: średni
Składniki do ciasta:
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody (ok. 40 stopni)
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki koszernej soli
- odrobina mąki kukurydzianej do podsypania
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w plasterki
- 225 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki
- 225 g startego białego sera Cheddar
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
- Ciasto: wymieszaj wodę, drożdże, miód i oliwę z oliwek mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodaj 3 szklanki mąki, sól i wyrabiaj ciasto na wolnych obrotach. Dodawaj resztę mąki (1 szklankę lub mniej) do czasu uzyskania miękkiego, gładkiego, elastycznego ciasta.
- Wyjmij ciasto z miski i wyłóż na stolnicę. Zagnieć go kilkanaście razy. Włóż ciasto do dobrze naoliwionej miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut aby wyrosło.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Podziel ciasto na 2 równe części, z każdej utocz kulkę. Nieużywane ciasto możesz zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Weź jedną porcję ciasta, przykryj ją papierem śniadaniowym, następnie ściereczką i pozostaw na 10 minut aby odpoczęło. Rozwałkuj lekko ciasto wałkiem i rozciągnij do pożądanego rozmiaru Twojej kwadratowej formy do pieczenia. Podsyp formę do pieczenia odrobiną mąki kukurydzianej i połóż ciasto na formie.
- Rozsmaruj przecier pomidorowy na cieście pozostawiając pasek ok. 1 cm od brzegu. Połóz na wierzchu plasterki pomidora, mozzaerelli, posyp startym Cheddarem, pieprzem i tymiankiem. Posmaruj brzeg ciasta oliwą z oliwek.
- Piecz mini-pizzę przez 15 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki na brzegach. Podawaj gorące na desce.
Pissaladiere cebulowe z anchois i oliwkami
Składniki:
- porcja ciasta na pissaladiere (zobacz przepis powyżej)
- 1/4 szklanki oliwy
- 900 g żółtej cebuli, pokrojonej na półplasterki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki koszernej soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowe składniki:
- 12 -18 filetów anchois
- 12 francuskich czarnych oliwek, bez pestek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż cebulę, tymianek, sól, pieprz i czosnek na wolnym ogniu przez 45 minut aż cebula zbrązowieje i będzie słodka, mieszając od czasu do czasu. Po 30 minut smażenia wyjmij czosnek, posiekaj go grubo i wrzuć z powrotem do cebuli.
- Przygotuj ciasto, wyłóż je na formę do pieczenia. Wyłóż smażoną cebulę na cieście, pozostawiając 1 cm od brzegu ciasta, następnie rozłóż anchois i oliwki na wierzchu. Posmaruj brzegi ciasta oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut aż skórka na brzegach ciasta będzie chrupiąca. Podawaj gorące na desce.
Różowa lemoniada
Składniki:
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 5-6 cytryn)
- 1/2-3/4 szklanki cukru, w zalezności upodobań
- 1 szklanka pokruszonego lodu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżeczki grenadiny (syropu z owoców granatu)
- 6 kandyzowanych czereśni (czereśni w syropie)
Sposób przygotowania:
- Wlej do blendera sok z cytryny, wodę, lód, cukier i grenadinę i zmiksuj.
- Wrzuć po jednej wiśni na dno 6 szklanek i wlej lemoniadę. Podawaj.
Oryginalne nazwy przepisów: Birthday Cake with Hot Pink Butter Icing, Chocolate Dipped Delights, Kids Pissaladiere, Pink Lemonade, Pissaladiere
Źródło: http://www.foodnetwork.com/barefoot-contessa/kids-picnic-party/index.html
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ina garten przepisy,biala masa do tortu bosonoga contessa,książka z przepisami Iny Garten,przepisy Ina Garten