Składniki:
- 1 duży patison
- sól i pieprz
- mąka
- 1 jajko, roztrzepane widelcem
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Obierz patisona ze skórki i pokrój na plastry o grubości 5 mm. W przypadku dużego patisona z pestkami, wydłub pestki ze środka łyżką z warzywa lub wytnij je nożem z plasterka. Posyp plastry z obydwu stron solą i pieprzem i zostaw na chwilę.
- Przygotuj sobie na 3 talerzach składniki panierki: na jednym wysyp sobie mąkę, na drugim roztrzepane jajko, na trzecim bułkę tartą.
- Obtocz każdy plaster najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej.
- Smaż patisony na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Podawaj ciepłe do obiadu jako zamiennik zwykłego mięsnego schabowego.