Patisony a’la schabowy

Patisony (źródło: foodsubs.com)

Patisony (źródło: foodsubs.com)

Składniki:

  • 1 duży patison
  • sól i pieprz
  • mąka
  • 1 jajko, roztrzepane widelcem
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Obierz patisona ze skórki i pokrój na plastry o grubości 5 mm. W przypadku dużego patisona z pestkami, wydłub pestki ze środka łyżką z warzywa lub wytnij je nożem z plasterka. Posyp plastry z obydwu stron solą i pieprzem i zostaw na chwilę.
  2. Przygotuj sobie na 3 talerzach składniki panierki: na jednym wysyp sobie mąkę, na drugim roztrzepane jajko, na trzecim bułkę tartą.
  3. Obtocz każdy plaster najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej.
  4. Smaż  patisony na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Podawaj ciepłe do obiadu jako zamiennik zwykłego mięsnego schabowego.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: patison ala schabowy,schabowe z patisona