Kalafior z serem
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4
Przygotowanie kalafiora na 3 sposoby (marynowanie, smażenie na głebokim tłuszczu i podgotowywanie) powoduje, że daniejest zarówno żróżnicowane pod względem smaku jak i tekstury. Sekretem dobrego sosu serowego jest mąka kukurydziana.
Składniki:
- 50 g cukru pudru
- 100 ml octu winnego z białego wina
- 1 duży kalafior, podzielony na różyczki, podzielony na 3 równe porcje
- olej z orzeszków ziemnych
- 500 ml gorącego bulionu drobiowego zredukowanego do 200 ml
- 300 ml białego wina zredukowanego do 30 ml
- 120 g startego sera gruyere
- 20 g mąki kukurydzianej
- 20 g miękkiego sera
- osełka masła
- kilka kropel oleju truflowego
- dodatkowo odrobina startego sera Gruyere lub cheddar do posypania wierzchu dania
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku wymieszaj cukier z octem winnym i zagotuj. Zdejmij z ognia i polej jedną z porcji kalafiora. Włóż kalafiro do lodówki na 30 minut.
- Wlej oleju z orzeszków ziemnych do patelni, aby wypełniał 3/4 wysokości naczynia i rozgrzej do 180 stopni. Wrzuć drugą porcję kalafiora i smaż przez 3 minuty na złoto-brązowy kolor.
- Pozostałą trzecią porcję kalafiora zblanszuj w osolonej wodzie aż będzie miękki. Odcedż i odstaw na bok.
- Rozgrzej grill piekarnika (można użyć palnika). Wlej zredukowany bulion do rondla, dolej zredukowane wino i postaw na ogniu.
- Wymieszaj starty ser z mąką kukurydzianą i wsyp do rondla z bulionem. Gotuj aż ser się połączy z płynem. Dodaj miękki ser, masło i gotuj aż skłądniki się połączą. Zdejmij tak powstały sos serowy z ognia.
- Wymieszaj 3 porcje kalafiora: marynowany, smażony i podgotowany w jednej misce i wlej zredukowany sos serowy i kilka kropli oleju truflowego
- Podziel mieszankę pomiędzy kokilki i posyp startym serem po wierzchu. Umieść kokilki pod grillem aby ser się stopił lub stop ser przy pomocy palnika.
Lody z tostami serowymi i dżemem pomidorowo-truskawkowym
Ponieważ różnica pomiędzy wytrawną a słodką częścią dania się zaciera, może ono być zarówno przystawką jak i daniem głownym czy deserem.
Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 6
Składniki na dżem pomidorowo-truskawkowy
- 1,5 kg pomidorów, zblanszowanych, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę (osobno nasiona, osobno reszta warzywa)
- 330 g truskawek bez szypułęk, pokrojonych na ćwiartki
- 60 g cukru pudru
- 10 ml octu balsamicznego
- 10ml octu winnego z cherry
- 6 listków mięty
Składniki na wafle serowe:
- 300g drobno startego parmezanu
Składniki na lody z tostami serowymi:
- 6 kromek białego chleba, opieczonego w tosterze
- 90 g niesolonego masła, pokrojonego w cienkie plasterki
- 250 g sera cheddar pokrojonego w plasterki
- 1 litr pełnego mleka
- 30 g półtłustego mleka w proszku
- 8 żółtek
- 120 g cukru pudru
- 400 g suchego lodu
Sposób przygotowania
- Przeciśnij pestki pomidora przez gazę aby uzyskać z nich sok. Wlej sok do rondelka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dodaj połowę truskawek i cukier. Gotuj aż całość zredukuje się do konstystencji dżemu (o wadze ok. 500 g). Powinno to zająć ok 25 minut.
- Do drugiego rondla wsyp pozostałe truskawki i wlej octy winne i gotuj aż truskawki zmiękną. Zdjemij rondelk z ognia i pozostaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki.
- Aby przygotować wafle serowe, rozgrzej grill w piekarniku, Wsyp parmezan do rondla i rozgrzej go na dużym ogniu i gotuj aż ser zacznie się rozdzielać. Wyłóż ser z rondla na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Na ser połóż drugi arkusz papieru i rozwałkuj ser na grubość ok. 1 mm. Zdejmij wierzchni papier z sera i wytnij z sera ostrym nożem trójkąty.
- Umieść formę do pieczenia pod grillem na 2 minuty i podpiekaj ser przez 2 minuty na złoto-brązowy kolor. Wyjmij ser z piekarnika i pozostaw wafle do ostygnięcia.
- Lody: rozgrzej grill (lub po prostu nie wyłączaj go po podpieczeniu wafli). Wyłóż tosty na formie do pieczenia, połóż na nich kawałek masła i przykryj plasterkami sera.
- Połóż tosty pod grillem i podpiekaj aż ser zacznie się topić i zmieniać kolor. Wyciągnij z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie wlej mleko do rondelka, wsyp mleko w proszku, wymeiszaj i doprowadź do temperatury 52 stopni.
- Ubij żółtka z cukrem na jasną, kremową masę. Gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj odrobinę mleka do jajek aby je zahartować, wymieszaj a następnie wlej jajka do mleka cały czas mieszaj aż mleko rozgrzeje się do temperatury 70 stopni. Zachowuj tą temperaturę przez 10 minut a następnie maksymalnie szybko schłodź mleko w kąpieli rondla w lodowatej wodzie. Tak powstała baza do lodów.
- Dodaj tosty z serem do bazy do lodów i blenderem zmiksuj je aż składniki się połączą. Przepuść całość przez gęste sito i włóż do lodówki do czau podania.
- Gdy nadchodzi czas podania dania, posiekaj liście mięty i dodaj je do dżemu pomidorowo-truskawkowego.
- Wlej bazę do lodów do miski miksera i przy włączonym mikserze dodawaj partiami suchy lód aż z masy powstaną lody. Powinno to zająć około minuty.
- Włóż na dno pucharków dżem, następnie na wierzch wyłóż lody i nałóż na ponownie dżem na górę.
Zapiekanka z makaronu z serami
Czas przygotowania: 55 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- 200 g makaronu typu rurki
- pół łyżeczki soli
- 15 ml oleju truflowego
- 300 ml wytrawnego białego wina
- 300 ml gorącego brązowego bulionu drobiowego, z włożoną do niego na 20 minut skórką sera typu Berkswell
- 80 g drobno startego sera typu Spenwood (można zastąpić cheddarem)
- 10 g mąki kukurydzianej
- 80 g miękkiego kremowego serka
- czarny pieprz
- 15 g koziego sera, pokrojonego w kostkę
- ser Berkswell do posypania wierzchu potrawy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill w piekarniku. Wlej do garnka 400 ml wody, dodaj soli i wsyp makaron i gotuj makaron aż cała woda się wchłonie. Zdejmij z ognia, wlej olej truflowy i wymieszaj makaron.
- W małym rondelku zredukuj białe wino do 30 ml. Dodaj bulion drobiowy. Wymieszaj razem starty ser i mąkę kukurydzianą i dodaj do bulionu z winem. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj powsłay sos do makaronu i wymieszaj.
- Gotuj makaron z sosem aż się zagrzeje, dodaj kremowy serek i przypraw pieprzem.
- Wyłóż połowę makaronu do formy na zapiekankę, wsyp kozi ser i ponownie wysyp resztę makaronu. Posyp wierzch startym serem i włóż do piekarnika. Grilluj aż ser się rozpuści.
Founde serowe
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 6
Ser w fonude powinien być półpłynny, rzadki, nie zaś twardy i gęsty. Aby to osiągnąć, trzeba dodać mąki kukurydzianej, która zapobiega koagulacji białek w serze oraz wina, które powoduje, ze ser jest półpłynny.
Składniki:
- 450 g startego sera gruyere
- 450 g startego sera comte
- 15 g mąki kukurydzianej
- 30 ml sherry
- 2 gałązki tymianku
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 500 ml białego wina
- 20 ml soku z cytryny
- 5 g mielonej gorczycy
- szczypta mielonych goździków
Składniki do podania:
- korniszony
- chleb na zakwasie
- świeże warzywa pokrojone w kostkę lub w paski (np. marchewka, ogórek, papryka, seler, pietruszka itp.)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce starte sery z mąką kukurydzianą.
- Zagotuj sherry w rondelku na małym ogniu, dodaj tymianek i czosnek, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut, aby sherry przeszła smakiem przypraw. Odcedź płyn i pozostaw do ostygnięcia.
- Zagotuj wino i sok z cytryny w rondelku, dodaj sery z mąką, mieszaj cały czas aż powstanie gładka, kremowa masa.
- Dodaj sherry, gorczycę i goździki i mieszaj aż skłądniki się połączą a fondue lekko rozrzednie.
- Przelej fondue do miseczki na fondue i podawaj z surowymi warzywami, korniszonami i chlebem.
Oryginalne nazwy przepisów: Cauliflower cheese, Cheese on toast ice cream, Macaroni cheese,
Użytkownicy trafili tutaj szukając: heston blumenthal potrawy