Kuchnia Lidla – Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Konfitura cytrynowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Paweł Małecki: Konfitura cytrynowa

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:

  • 1,2 kg cytryny z cienką skórką
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu wielokwiatowego
  • 400 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny parzymy i szorujemy, następnie w całości umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Do garnka dosypujemy soli i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  2. Następnie cytryny płuczemy, wystudzamy, kroimy w plastry i usuwamy pestki. Z 400 ml wody i 250 g cukru gotujemy syrop, następnie do gotującego się syropu wrzucamy plastry cytryn oraz sok, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry. Cytryny gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 30-35 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę, gotujemy jeszcze przez 30 minut.
  3. Garnek zdejmujemy z palnika, pozostawiając konfi turę do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
  4. Na następny dzień konfi turę stawiamy ponownie na palnik, na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania (bez przykrycia), następnie smażymy przez mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy miód i smażymy jeszcze przez 15 minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Jeszcze gorącą konfiturę rozkładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy ranty słoików, a następnie zakręcamy.
  6. Słoiczki z konfi turą umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
  7. Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/konfitura-cytrynowa

Użytkownicy trafili tutaj szukając: konfitura z cytryny z lidla