Paweł Małecki: Konfitura cytrynowa
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
- 1,2 kg cytryny z cienką skórką
- 250 g cukru
- 250 g miodu wielokwiatowego
- 400 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Cytryny parzymy i szorujemy, następnie w całości umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Do garnka dosypujemy soli i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Następnie cytryny płuczemy, wystudzamy, kroimy w plastry i usuwamy pestki. Z 400 ml wody i 250 g cukru gotujemy syrop, następnie do gotującego się syropu wrzucamy plastry cytryn oraz sok, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry. Cytryny gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 30-35 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę, gotujemy jeszcze przez 30 minut.
- Garnek zdejmujemy z palnika, pozostawiając konfi turę do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
- Na następny dzień konfi turę stawiamy ponownie na palnik, na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania (bez przykrycia), następnie smażymy przez mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy miód i smażymy jeszcze przez 15 minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Jeszcze gorącą konfiturę rozkładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy ranty słoików, a następnie zakręcamy.
- Słoiczki z konfi turą umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
- Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/konfitura-cytrynowa
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Konfitura cytrynowa okrasy,konfitura z cytryny z lidla