Paweł Małecki: Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 70 g cukru pudru
Masa waniliowa:
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- szczypta soli
- 300 g brzoskwiń
- niewielka ilość cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
- Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
- Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
- Masa waniliowa: Wszystkie składniki razem zmiksować.
- Tarta: Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C z termoobiegiem (160°C bez termo obiegu) na 25-30 minut.
- Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/sloneczna-tarta-brzoskwiniowa
Użytkownicy trafili tutaj szukając: tarta,tarta brzoskwiniowa lidl,tarta waniliowa lidl