Kuchnia Lidla – Ciasto kokosowo-ananasowe

Paweł Małecki: Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto kokosowo-ananasowe (źródło: kuchnialidla.pl)

Ciasto kokosowo-ananasowe (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 4 godziny 10 minut

Kakaowy spód biszkoptowy:

  • 5 jajek, umytych
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 10 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 30 g kakao, przesianego

Krem angielski:

  • 400 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Mus czekoladowy:

  • 250 g gorącego kremu angielskiego
  • 200 g kuwertury czekoladowej
  • 5 g żelatyny
  • 400 g ubitej śmietanki UHT 30% Pilos

Mus kokosowy:

  • 250 g gorącego kremu angielskiego
  • 80 ml mleka
  • 80 g śmietanki UHT 30% Pilos
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 50 g białej czekolady Fin Carré
  • 10 g żelatyny
  • 600 g ubitej śmietanki UHT 30%

Ananas:

  • 1 dojrzały ananas
  • 1-2 łyżeczki cukru

Do dekoracji:

  • kilka kostek kuwertury czekoladowej

Sposób przygotowania:

  1. Kakaowy spód biszkoptowy: Jajka ubijamy w mikserze, po chwili dodajemy cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
  2. Gotową masę rozsmarowujemy (na grubość 5-6 mm) na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Krem angielski: Mleko zagotowujemy. W metalowej misce dokładnie mieszamy cukier z żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko. Wszystko bardzo intensywnie ubijamy do momentu zgęstnienia i podbicia kremu.
  4. Następnie krem dzielimy na 2 równe części (mniej więcej po 250 g kremu).
  5. Mus czekoladowy: Kuwerturę rozpuszczamy w gorącym kremie angielskim (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, możemy całość podgrzać jeszcze w kuchence mikrofalowej). Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy, następnie dodajemy ją do musu czekoladowego i mieszamy.
  6. Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.
  7. Mus kokosowy: 80 ml mleka i 80 g śmietanki zagotowujemy w garnku. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W gorącym kremie angielskim rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy zaparzone i ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Mus o temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy.
  9. Ananas: Ananas obieramy i kroimy na drobne części. Pokrojone ananasy wrzucamy na suchą patelnię, posypujemy je cukrem i całkowicie pozbawiamy soku (odparowujemy sok). Odstawiamy do wystudzenia.
  10. Za pomocą tortownicy wycinamy koło z ostudzonego spodu biszkoptowego, wykładamy nim dno tortownicy.
  11. Na biszkopt wylewamy mus czekoladowy, równo rozsmarowujemy. Do musu wrzucamy odparowane i dobrze ostudzone ananasy. Wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej 30-40 minut.
  12. Następnie, gdy mus czekoladowy już zastygnie, wylewamy na niego mus kokosowy, równo rozsmarowujemy. Całość wstawiamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
  13. Gotowe ciasto dekorujemy rozpuszczoną kuwerturą (możemy użyć do tego papierowych różków (kornetów), aby zobaczyć, w jaki sposób zwinąć kornet, wejdź na www.kuchnialidla.pl)

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/ciasto-kokosowo-ananasowe