Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla – Dżem bananowo-bazyliowy

Dżem bananowo-bazyliowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 35min

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Banany obieramy, kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
  2. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem z bananami. Dodajemy cukier i całość gotujemy.
  3. Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do bananów. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  5. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/dzem-bananowo-bazyliowy