Kuchnia Lidla – Dżem imbirowy z winogron

Dżem imbirowy z winogron (źródło: kuchnialidla.pl)

Dżem imbirowy z winogron (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Składniki:

  • 5 szklanek ciemnych winogron
  • 3 szklanki cukru
  • 50 g świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
  2. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
  3. Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
  4. Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  5. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/imbirowy-dzem-z-winogron