Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 450 g borówek
- 250 g cukru
- szczypta cynamonu
- 80 ml słodkiego czerwonego wina (np. Pinot Noir)
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Mieszamy borówki z cukrem i cynamonem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do owoców.
- Całość przekładamy na patelnię, gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.
- Ponownie podgrzewamy zawartość patelni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy patelnię z ognia.
- Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/konfitury-borowkowe-z-czerwonym-winem
Użytkownicy trafili tutaj szukając: lidl konfitura z borowek z winem