Żywność ma to do siebie, że zazwyczaj trzeba ją szybko zjeść, aby nie zdążyła się zepsuć. Aby wydłużyć jej okres trwałości trzeba ją w jakiś sposób zakonserwować, chroniąc ją przed zepsuciem. Zazwyczaj w sklepach mamy do czynienia z jedzeniem konserwowanym przy pomocy dodatków chemicznych i sztucznych konserwantów, ale przy przygotowywaniu domowych przetworów możemy stosować kilka naturalnych konserwantów, tj.
- sól – najczęściej stosowana do konserwowania mięs, warzyw, ryb
- cukier – stosowany do konserwowania dżemów, konfitur, owoców, kompotów. Można stosować zarówno biały cukier, jak i trzcinowy czy brązowy,
- ocet – stosowany w zalewach warzyw i owoców konserwowanych i pikli,
Oprócz stosowania naturalnych konserwantów można również żywność poddać różnym procesom konserwującym jedzenie:
- zamrażanie i głębokie mrożenie
- wędzenie
- kiszenie
- pasteryzowanie, sterylizacja, apertyzacja (wekowanie)
Często oprócz zastosowania naturalnych utrwalaczy potrzeba jeszcze spasteryzować przetwory aby zapewnić ich długotrwałą świeżość.
Zobacz wszystko o pasteryzacji.
Źródło: [1]
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia naturalne konserwanty