Pascal Brodnicki: Kaczka ze smażonym makaronem Chow Mein i warzywami
Poziom trudności: trudny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 por, umyty, pokrojony w słupki
- 50 g pędów bambusa ze słoiczka, pokrojonych w słupki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 60 g bobu mrożonego, rozmrożonego, sparzonego i pozbawionego skórek
- 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
- 2 łyżki oleju do woka
- 1 pęczek posiekanej bazylii
- 250 ml bulionu
- 1 opakowanie makaronu Chow Mein
- 1 kaczka 1,5 kg
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
- 1 -2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w grubsze słupki
- 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem
- 1/2 papryka czerwona, 1/2 papryka zielona, 1/2 papryka żółta, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w słupki
- 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu białego
- mieszanka przypraw do dań kuchni azjatyckiej Stir-Fry
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 1/2 łyżeczki sosu piri piri
- 45 gramów orzechów ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych
- sól
- 2 szczypty mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne, wok (lub dużą patelnię). Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg).
- Sos hoisin: Orzechy przerzucamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę.
- Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.
- Kaczka: Z kaczki wycinamy piersi, resztę odstawiamy.
- Piersi kaczki, bez skóry kroimy w paski, następnie na pół, przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na mniej więcej 5 minut.
- Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, piersi kacze smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C tylko w celu podtrzymania temperatury.
- Na wok znów nalewamy 1 łyżkę oleju do woka, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, pędy bambusa i pokrojony por. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.
- Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 2-3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy bób bez skórek, i posiekany szczypiorek z dymki, na końcu makaron, całość mieszamy, chwilę podsmażamy.
- Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i pęczek posiekanej bazylii.
- Danie wyjmujemy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii.
- Pozostałe części kaczki używamy do innych przepisów. Z korpusu (po usunięciu węzłów chłonnych) możemy ugotować rosół (gotujemy tak tradycyjny rosół z kury wraz z włoszczyzną. Możemy dodać też odrobinę cynamonu i sosu sojowego) a nogi kaczki możesz przyrządzić według przepisu na nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku, który znajdziesz na www.kuchnialidla.pl).
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kaczka-ze-smazonym-makaronem-chow-mein-i-warzywami
Karol Okrasa: Kaczka w sosie śliwkowym
Poziom trudności: trudny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
- 1 kaczka (wyjęta z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania)
- 80 g suszonych śliwek
- 200 g świeżych śliwek węgierek
- 70 ml sosu sojowego
- 70 ml miodu
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 2 cytryny, sparzone i wyszorowane
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- 5 dymek, razem ze szczypiorkiem
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 4 pietruszki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 100 g masła
- 200 g ryżu basmati, ugotowanego
- 1 ostra papryczka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
- kolendra liofilizowana
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 słoika pędów bambusa (odsączonych)
- 2 szczypty trawy cytrynowej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne z przykryciem. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C
- Marynata: Do garnka wlewamy 50 ml miodu i dodajemy 50 ml sosu sojowego.
- Siekamy 2 ząbki czosnku drobno i dodajemy do marynaty. Dodajemy ocet balsamiczny, 1 małą łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki (resztę zostawiamy na później), śliwki suszone, odrobinę wody, gotujemy.
- Do marynaty dodajemy sok z 1 cytryny. Chwilę podgotowujemy na małym ogniu.
- Kaczka: Z kaczki wycinamy uda i piersi, odcinamy skrzydełka i końcówki kości, skórę na piersiach delikatnie nacinamy. Gorącą marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.
- W naczyniu układamy mięso skórą do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na 1/2.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy, wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę, polewamy kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika).
- Warzywa: Cebule dymki kroimy wzdłuż na ćwiartki (szczypiorek odkrawamy, będziemy używać go później), 1-2 ząbki czosnku kroimy w plastry, na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.
- Na patelni szklimy czosnek, dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, odrobinę świeżej ostrej papryczki, szczyptę kolendry ,szczyptę trawy cytrynowej (którą można też dodać do kaczki), całość mieszamy (warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone).
- Dodajemy dymkę (tylko blanszujemy), zmniejszamy ogień, wlewamy niewielką ilość mleka kokosowego, dodajemy 20 ml sosu sojowego, całość mieszamy. Dodajemy odsączone pędy bambusa. Doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i 15-20 ml miodu. Chwilę dusimy.
- Szczypior z cebuli dymki kroimy na grube kawałki. Warzywa posypujemy szczypiorem, zestawiamy z ognia.
- Sos: Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny.
- Ugotowany ryż wyjmujemy na talerz, na ryż wykładamy warzywa i dekorujemy szczypiorkiem. Kawałki kaczki układamy na warzywach. Sos przelewamy do miseczki.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kaczka-w-sosie-sliwkowym