Pascal kontra Okrasa – Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem, Rolady z łopatki z ziołami (tydzień LVI)

Pascal Brodnicki: Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem (źródło: kuchnialidla.pl)

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 4 filety z łososia, umyte i pozbawione skóry
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 2 pomarańcze, sparzone i wyszorowane
  • 60 g miodu
  • 1,5-2 łyżki musztardy Dijon
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 bakłażany, umyte, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
  • 3 duże pomidory, umyte, bez skórek, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • niewielka ilość mąki pszennej
  • olej rzepakowy
  • 2-3 garści świeżej kolendry, umytej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne, papier i blachę do pieczenia, patelnię grillową. Rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg).
  2. Marynata: Pomarańcze myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki, dodajemy musztardę Dijon, 2-3 posiekane ząbki czosnku, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. Mieszamy.
  3. Filety z łososia przekładamy do naczynia, smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
  4. Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na dłuższą chwilę, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
  5. Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
  6. Marynatę, którą smarowaliśmy łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
  7. Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
  8. Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/grillowany-losos-z-miodem-musztarda-i-imbirem

 

Karol Okrasa: Rolady z łopatki z ziołami

Rolady z łopatki z ziołami (źródło: kuchnialidla.pl)

Rolady z łopatki z ziołami (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 g świeżego tymianku
  • 2-3 szczypty suszonego majeranku
  • 3 główki czosnku
  • 12-13 łyżek musztardy Dijon
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 100 g czarnych oliwek
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • 9 łyżek miodu
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do mięsa, naczynie żaroodporne z przykrywką. Rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg).
  2. Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.
  3. Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.
  4. Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy. Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita.
  5. Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.
  6. Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.
  7. Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.
  8. Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
  9. Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: grillowany łosoś z miodem musztardą i imbirem