Pascal Brodnicki: Piersi z kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 średnie jabłka
- 1 kapusta
- 1 duża lub 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 80 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki kminku
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła. Piersi doprawiamy solą i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor. Kurczaka przekładamy do miseczki.
- Na tej samej patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając. Po mniej więcej 10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego. Mieszamy, zakrywamy i podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
Karol Okrasa: Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1 kg ud kurczaka
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg słodkiej kapusty
- 1/2 kg boczku w całości
- 1 kiełbasa myśliwska
- 5 g majeranku suszonego
- 5 ząbków czosnku
- sól
- biały mielony pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 kostka masła
- 100 g kaparów
- 120 g cebuli
- 5 g kminku
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Uda marynujemy solą i białym pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy. Kilka ziaren kminku siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Kurczaka smażymy od strony skóry na brązowy kolor. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze części. Kroimy słodką kapustę, a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki. Wrzucamy je do garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy. Kiełbasę myśliwską kroimy i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku. Wszystko razem przesmażamy.
- Do całości dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, dodajemy kapustę (jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody). Doprawiamy odrobiną majeranku, kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na kapustę przekładamy kurczaka, mięsem do dołu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy około 30- 35 minut.
- Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze chwilę odparowujemy na kuchence. Ziemniaki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy kapary, mieszamy.
- Kapustę wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/udka-w-kiszonej-kapuscie-z-puree-kaparowym
Użytkownicy trafili tutaj szukając: piers z kurczaka z jablkami i kapusta,kanadyjska potrawa z kurczaka,udka z kurczaka w kapuście,udka z kurczaka duszone,przepis na kurczaka z kapusta kiszona,piersi z kurczaka w kapuscue z jabłkami,piersi z kaczki doradca smaku z kapusta kiszona,pierś z kaczki duszona,pascal lidl udka duszone,udka z kurczaka z kapusta i jabłkiem