Pascal kontra Okrasa – Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana, Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii (tydzień LIX)

Pascal Brodnicki: Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana (źródło: kuchnialidla.pl)

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 90 g masła
  • 2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 1/4 opakowania sera ementaler
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 250 ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2-3 szczypty ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla).
  2. Purée ziemniaczane: Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.
  4. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.
  5. Mięso: Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
  6. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.
  7. Na patelnię wrzucamy pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.
  8. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.
  9. Możemy serwować z sałatą i delikatnym winegretem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/hachis-parmentier-czyli-francuska-zapiekanka-miesno-ziemniaczana

 

Karol Okrasa: Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii (źródło: kuchnialidla.pl)

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h 10 minut

Składniki: mięso mielone

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 3 g kminku, roztartego w moździerzu
  • 2 g słodkiej papryki w proszku
  • 2 g ostrej papryki w proszku
  • 2 duże szczypty majeranku

Sos beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • duża szczypta majeranku
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 500 ml mleka

Zapiekanka:

  • 2 cebule, posiekane w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta majeranku
  • 300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
  • 3-4 żółtka jajek
  • 1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
  • 2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 125 g twarogu wędzonego
  • 150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg). Ugotuj kaszę gryczaną na sypko
  2. Mięso: Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.
  3. Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
  4. Sos beszamel (zasmażka): Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.
  5. Cukinia: Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.
  6. Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.
  7. Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.
  8. Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
  9. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii

Użytkownicy trafili tutaj szukając: hachis parmentier przepis,kuchnie świata przepisy na urodziny,mięso mielone przepisy,okrasa lamie pzrepisy wolowe przyprawic,okrasa mięso mielone zapiekanka,zapiekanka francuska pascal