Pascal Brodnicki: Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 90 g masła
- 2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
- 1/4 opakowania sera ementaler
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 250 ml mleka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2-3 szczypty ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla).
- Purée ziemniaczane: Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.
- Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.
- Mięso: Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
- Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.
- Na patelnię wrzucamy pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.
- Możemy serwować z sałatą i delikatnym winegretem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/hachis-parmentier-czyli-francuska-zapiekanka-miesno-ziemniaczana
Karol Okrasa: Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h 10 minut
Składniki: mięso mielone
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- sól
- biały mielony pieprz
- 3 g kminku, roztartego w moździerzu
- 2 g słodkiej papryki w proszku
- 2 g ostrej papryki w proszku
- 2 duże szczypty majeranku
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- duża szczypta majeranku
- sól
- biały mielony pieprz
- 500 ml mleka
Zapiekanka:
- 2 cebule, posiekane w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
- 1 łyżka mąki
- szczypta majeranku
- 300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- 3-4 żółtka jajek
- 1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
- 2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- sól
- biały mielony pieprz
- 2 szczypty majeranku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 125 g twarogu wędzonego
- 150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg). Ugotuj kaszę gryczaną na sypko
- Mięso: Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.
- Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
- Sos beszamel (zasmażka): Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.
- Cukinia: Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.
- Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.
- Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.
- Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
- Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii
Użytkownicy trafili tutaj szukając: hachis parmentier przepis,zapiekanka francuska pascal,kuchnie świata przepisy na urodziny,mięso mielone przepisy,okrasa lamie pzrepisy wolowe przyprawic,okrasa mięso mielone zapiekanka,ZAPIEKANKA MIESNO ZIEMNIACZANA Z TARTYCH ZIEMNIAKOW Z PIEKARNIKA OKRASY