Pascal kontra Okrasa – Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem, Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym (tydzień LVIII)

Pascal Brodnicki: Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem (źródło; kuchnialidla.pl)

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem (źródło; kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h 30 minut

Składniki – Piersi kaczki

  • 4 piersi kaczki, po opaleniu piór ze skórki
  • 3-4 szczypty ziół prowansalskich
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Zapiekanka:

  • niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 4 cebule, pokrojone w piórka
  • 4 ziemniaki, obrane, pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
  • 1-2 cukinie, umyte i pokrojone w talarki
  • 3 papryki, umyte (zielona, czerwona i żółta) bez gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze części
  • 3 pomidory, umyte i pokrojone w plastry
  • 1 opakowanie sera koziego Pilos
  • 2 szczypty tymianku suszonego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku

Sos do zapiekanki:

  • 250 ml octu balsamicznego
  • 80 g miodu

Sos czekoladowy:

  • 250 ml wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, rozbitego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 ostrej świeżej papryczki
  • 1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
  • 40 g masła
  • 4 kostki kuwertury
  • Sól
  • cienki szczypiorek, umyty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą i sitko. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)
  2. Piersi kaczki: Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku – drobno posiekane, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Mięso zakrywamy folią aluminiową. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.
  3. Zapiekanka (tion) z kozim serem: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem. Na przemian układamy cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.
  4. Do miseczki przelewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. Mieszamy. Smarujemy ułożone w naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.
  5. Sos do zapiekanki: 250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. Zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy trzepaczką. Po chwili zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy. Sos czekoladowy do mięsa
  6. Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut. Gdy sos zredukuje się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli.
  7. Pierś wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy szczypiorkiem.
  8. Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-kaczki-z-sosem-czekoladowym-i-z-zapiekanka-z-kozim-serem

 

Karol Okrasa: Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mocnego naparu z kawy
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 2 g cynamonu
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 1/2 kostki masła
  • 5 ml sosu piri piri
  • 600 g cebuli, umytej i nieobranej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie pieprzu w kulkach rozbitego na dość grube kawałki
  • niewielka ilość oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg).
  2. Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową. Podpiekamy 3 minuty, obracamy na drugą stronę.
  3. Cebule przekładamy do naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
  4. Polędwiczki obtaczamy w kruszonym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne). Na rozgrzaną patelnię dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
  5. Przesmażone polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
  6. Przed podaniem wkładamy na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
  7. Sos: Do garnka dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
  8. Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu. Gdy powidła się już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości). Do zredukowanego sosu dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy. Na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.
  9. Do sosu dodajemy cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). Mieszamy.
  10. Upieczone cebule kroimy na 1/2 . Polędwiczki kroimy na mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczka-wieprzowa-z-sosem-czekoladowo-kawowym

Użytkownicy trafili tutaj szukając: potrawy z sosem czekoladowym,sos czekoladowo śliwkowy kawowy