Pascal Brodnicki: Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h 30 minut
Składniki – Piersi kaczki
- 4 piersi kaczki, po opaleniu piór ze skórki
- 3-4 szczypty ziół prowansalskich
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Zapiekanka:
- niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 4 cebule, pokrojone w piórka
- 4 ziemniaki, obrane, pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
- 1-2 cukinie, umyte i pokrojone w talarki
- 3 papryki, umyte (zielona, czerwona i żółta) bez gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze części
- 3 pomidory, umyte i pokrojone w plastry
- 1 opakowanie sera koziego Pilos
- 2 szczypty tymianku suszonego
- Sól
- Pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
Sos do zapiekanki:
- 250 ml octu balsamicznego
- 80 g miodu
Sos czekoladowy:
- 250 ml wina wytrawnego
- 1 liść laurowy
- 2 szczypty suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, rozbitego
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 ostrej świeżej papryczki
- 1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
- 40 g masła
- 4 kostki kuwertury
- Sól
- cienki szczypiorek, umyty
Sposób przygotowania:
- Przygotuj 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą i sitko. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)
- Piersi kaczki: Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku – drobno posiekane, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Mięso zakrywamy folią aluminiową. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.
- Zapiekanka (tion) z kozim serem: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem. Na przemian układamy cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.
- Do miseczki przelewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. Mieszamy. Smarujemy ułożone w naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.
- Sos do zapiekanki: 250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. Zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy trzepaczką. Po chwili zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy. Sos czekoladowy do mięsa
- Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut. Gdy sos zredukuje się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli.
- Pierś wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy szczypiorkiem.
- Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-kaczki-z-sosem-czekoladowym-i-z-zapiekanka-z-kozim-serem
Karol Okrasa: Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mocnego naparu z kawy
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 2 g cynamonu
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 1/2 kostki masła
- 5 ml sosu piri piri
- 600 g cebuli, umytej i nieobranej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 opakowanie pieprzu w kulkach rozbitego na dość grube kawałki
- niewielka ilość oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg).
- Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową. Podpiekamy 3 minuty, obracamy na drugą stronę.
- Cebule przekładamy do naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
- Polędwiczki obtaczamy w kruszonym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne). Na rozgrzaną patelnię dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
- Przesmażone polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
- Przed podaniem wkładamy na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
- Sos: Do garnka dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
- Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu. Gdy powidła się już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości). Do zredukowanego sosu dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy. Na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.
- Do sosu dodajemy cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). Mieszamy.
- Upieczone cebule kroimy na 1/2 . Polędwiczki kroimy na mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczka-wieprzowa-z-sosem-czekoladowo-kawowym
Użytkownicy trafili tutaj szukając: potrawy z sosem czekoladowym,sos czekoladowo śliwkowy kawowy