Ugotowani – Warszawa: Michał Szpak, Rafał Brzozowski, Natalia Nguyen, Wierzbicka (odcinek specjalny 10, sezon 5)

PRZEPISY MICHAŁA SZPAKA

PRZYSTAWKA: Dziubki Miszanela

Przepisy MICHAŁA SZPAKA, sezon 5, Warszawa VIP

Składniki:

  • ser camembert
  • szklanka świeżych malin
  • sos z owoców granatu

Sposób przygotowania:

Ser przecinamy na pół, tak, aby powstały dwa krążki.  Na spód nakładamy świeże maliny. Następnie przykrywamy górnym krążkiem.  Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez kilka minut. Danie dekorujemy świeżymi malinami. Podajemy gorące, polane sosem z granatu.

 

DANIE GŁÓWNE: Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Składniki:
  • kurczak
  • piwo w butelce
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 słoika marynowanych patisonów

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie myjemy. Następnie nacieramy, również od środka, przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i miodem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.  Przygotowujemy butelkę z piwem. Chcąc pozbyć się etykiety butelkę zanurzamy w wodzie na około 30 minut. Następnie zdejmujemy etykietę, butelkę dokładnie myjemy i otwieramy. Na tak przygotowaną butelkę nadziewamy kurczaka. Kurczaka stawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 ½ godziny. Upieczonego kurczaka podajemy z marynowanymi patisonami oraz ziemniaczanym purée, i z surówką z tartej marchewki z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

 

DESER: Szpacze mleczko

Szpacze mleczko

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 g mascarpone
  • świeże owoce: borówki amerykańskie, winogrona
  • opakowanie biszkoptów
  • nalewka z wiśni

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną i gładką masę.

Następnie stopniowo dodajemy mascarpone i nadal miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość powinna być puszysta. Biszkopty kruszymy, wkładamy na dno kieliszków i każdy polewamy jedną / dwiema łyżeczkami nalewki. Następnie na biszkopty wykładamy masę serową, którą przykrywamy ponownie warstwą pokruszonych biszkoptów nasączonych alkoholem. Deser dekorujemy świeżymi owocami.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-michala-szpaka-sezon-5-warszawa-vip,105054.html

 

PRZEPISY RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO

PRZYSTAWKA: Kapuśniak babci

Przepisy RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO, sezon 5, Warszawa VIP
Składniki: 
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 kg żeberek
  • 1/2  kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Kiedy wszystko zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, w całości, lub pokrojone w ćwiartki. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub oleju. Następnie  dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość dusimy przez około 10 do 15 minut. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie przekładamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Zupę podajemy z pieczywem.

 

DANIE GŁÓWNE: Talerz wędkarza

Talerz wędkarza

Składniki:
  • świeże ryby: okoń, sandacz, szczupak
  • mąka żytnia
  • oliwa
  • cytryna
  • ogórki małosolne
  • cebula
  • roszponka
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • brokuł

Sposób przygotowania:

Ryby pozbawiamy łusek i starannie filetujemy. Następnie solimy z dwóch stron i obtaczamy w mącę żytniej.  Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez cztery minuty z każdej strony. Usmażone ryby podajemy z ćwiartkami cytryny, ogórkiem małosolnym i gotowanymi warzywami: fasolką szparagową i brokułami. Talerz dekorujemy roszponką. Danie koniecznie podajemy z kieliszkiem schłodzonej wódki, oraz z sokiem z wyciśniętej cytryny rozcieńczonym wodą gazowaną.

 

DESER: Rodzynkowa drożdżówka

Rodzynkowa drożdżówka
Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka 2%
  • 1 kostka margaryny lub masła roślinnego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1 1/2 godziny, aż zmiękną.
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Łyżką ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i wszystko dokładnie
mieszamy – na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy kostkę margaryny lub masła i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odsączamy rodzynki na sitku i wsypujemy do mleka i margaryny. Następnie dodajemy żółtka. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mleka z rodzynkami, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek, co ułatwi równomierne rozprowadzenie ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C.  Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć piekarnik. Podajemy z ciepłym mlekiem lub herbatą.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-rafala-brzozowskiego-sezon-5-warszawa-vip,105058.html

 

PRZEPISY NATALII NYUGEN

PRZYSTAWKA: Zupa Tom Yum

Przepisy NATALII NGUYEN, sezon 5, Warszawa VIP
Składniki: 
  • 2 litry wody
  • 1 duża łyżka zielonego curry
  • 1 duża łyżka czerwonego curry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • około 20 krewetek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • 200 g ryżu
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy curry mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej krewetki i mleko kokosowe. Doprawiamy solą do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną kolendrą.

 

DANIE GŁÓWNE: Uczta w Sajgonie

Uczta w Sajgonie.

Składniki: 
  • 1 opakowanie grubego papieru ryżowego
  • 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
  • 1 pęczek kolendry
  • 1/2 kg krewetek
  • 1/2 kg chudej wołowiny
  • świeży łosoś
  • pierś z kaczki

Sosy

Składniki:

  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sos orzechowy
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • opakowanie orzechów ziemnych
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos rybny mieszamy z wodą w proporcji: jeden do jednego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny.

Sos orzechowy podajemy bez dodatków. Orzechy ziemne mielimy z sosem sojowym tak, aby uzyskać gęstą konsystencję.

Sposób przygotowania:

Makaron moczymy w wodzie 30 minut przed gotowaniem. Następnie zagotowujemy do wrzenia, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą w celu uniknięcia rozgotowania. Mięso kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni. Krewetki solimy, gotujemy w małej ilości wody i odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kratkę i smażymy najpierw od strony skórki na złoto a potem przez kolejne 10 minut na drugiej stronie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki. Łososia oprawiamy i kroimy na drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na osobne talerze. Papier ryżowy moczymy przez moment w zimnej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na rozłożony papier wykładamy wybrane przez siebie składniki. Następnie zaginamy papier po bokach i zawijamy w rulonik. Podajemy z przygotowanymi sosami.

 

DESER: W azjatyckim ogrodzie

W azjatyckim ogrodzie
Składniki:
  • 1 arbuz
  • 4 zielone jabłka
  • kilka śliwek
  • 1 mango
  • kilka nektarynek
  • 1 ananas
  • 1 pomelo
  • sól, chili

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i chili.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-natalii-nguyen-sezon-5-warszawa-vip,105056.html

 

PRZEPISY MARTY WIERZBICKIEJ

PRZYSTAWKA: Noga Jacka 

Przepisy MARTY WIERZBICKIEJ, sezon 5, Warszawa VIP
Składniki: 
  • 400 g golonki
  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • jajko na twardo

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

 

DANIE GLÓWNE: Kark mielony w purpurze

Kark mielony w purpurze

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 1/2 suchej bułki (kajzerka)
  • 1 cebulka
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • smalec do smażenia
  • 5 dużych buraków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z  gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

 

DESER: Węgierki w cieście

Węgierki w cieście
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 500 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.

 

Kruszonka

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku.  Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-marty-wierzbickiej-sezon-5-warszawa-vip,105052.html0

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ugotowani rafał brzozowski