Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 4 łyżki Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Na kurczaku wykonać poprzeczne nacięcia. Cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado, musztardę, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą polać mięso, wymieszać i odstawić najlepiej na noc do lodówki (minimum na godzinę)
do zamarynowania. Na patelni rozgrzać olej. Nóżki z kurczaka wyjąć z marynaty
i obsmażyć z każdej strony. Zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdy marynata odparuje uzupełniać niewielką ilością wody. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę obrać i wyciąć fileciki omijając błony. Dodać pod koniec duszenia tak aby się tylko podgrzały
i nie rozpadły. Mięso podawać polane zredukowanym sosem oraz ciepłymi kawałkami pomarańczy.
Źródło: http://www.diamant.pl/glazurowane-udka-kurczaka-0