Kudłaci kucharze – Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym

Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym (źródło: Kudłaci kucharze)

Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym (źródło: Kudłaci kucharze)

Porada: Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale koniecznie sprawdź na opakowaniu zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić te klopsiki z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g chudej mielonej wieprzowiny lub wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu) lub po 250 g mielonego mięsa każdego z rodzajów
  • ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 średnia marchewka, obrana i drobno starta
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 400-gramowa puszka krojonych pomidorów
  • 100 ml czerwonego wina lub wody
  • 200 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować klopsiki, włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, wsyp oregano, sól i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki – powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce.
  2. Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz.
  3. Aby przyrządzić sos, wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzy-wierającego rondla i dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut, regularnie mieszając, po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.
  4. Dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i dopro-wadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego wrzenia.
  5. Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez 20 minut pod uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez 15–20 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.

Źródło: „Kudłaci kucharze na diecie” autorstwa Si King i Dave Myersa (Kudłatych Kucharzy)

Użytkownicy trafili tutaj szukając: klopsiki z wolowiny,pulpety kudłaci kucharze,pulpety wedlug michela morana,wloskie klopsiki