Porada: Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.
Składniki na babeczki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g drobnego brązowego cukru
- 100 g borówek amerykańskich
- drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
- 2 duże jajka
- 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka 2%
- 50 ml oleju słonecznikowego
Składniki na polewę cytrynową:
- 100 g cukru pudru
- 4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
- Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
- Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
- Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Źródło: „Kudłaci kucharze na diecie” autorstwa Si King i Dave Myersa (Kudłatych Kucharzy)
Użytkownicy trafili tutaj szukając: polewa do babeczek,polewa na babeczki