Kuchnia Lidla: Wielkanocna baba drożdżowa

 

Kuchnia Lidla: Wielkanocna baba drożdżowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Kuchnia Lidla: Wielkanocna baba drożdżowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2h

Składniki:

  • 100 g drożdży (1 kostka)
  • 180 ml mleka (lekko podgrzanego)
  • około 750 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito
  • 120 g cukru
  • 7 żółtek jaj
  • 3 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 250 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)
  • otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
  • otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
  • 50 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie
  • 50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
  • szczypta soli

Lukier:

  • 150 g cukru pudruc
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy, umytej, wyszorowanej
  • kilka łyżek soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut.
  3. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Lukier: Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
  5. Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.

 

Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/baba-drozdzowa

Użytkownicy trafili tutaj szukając: babka drożdżowa kuchnia lidla,babka drożdżowa okrasa