Pascal kontra Okrasa: Faszerowany bakłażan po włosku, Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami

Pascal Brodnicki: Faszerowany bakłażan po włosku

Faszerowany bakłażan po włosku (źródło: kuchnialidla.pl)Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany, umyte
  • 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża lub 2 małe szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku, umytego (lub 1 łyżka suszonego tymianku)
  • 125 g mozzarelli z mleka bawolego
  • 16 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
  • 60 g grana padano, startego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do polania bakłażanów)
  • 1/2 pęczka posiekanej, świeżej bazylii, umytej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, pergamin do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)
  2. Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
  3. Pokrojoną szalotkę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki.
  4. Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego.
  5. Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
  6. Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, posypujemy startym grana padano i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/faszerowany-baklazan-po-wlosku

Karol Okrasa: Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidoramimozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami (źródło: kuchnialidla.pl)Poziom trudnościśredni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowywania: 1h

Składniki:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 800 g mielonego mięsa
  • 2 sery mozzarella
  • 400 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 puszki pomidorów pelati (około 800 g)
  • 1 pęczek świeżej bazylii, umytej
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 800 g dyni, umytej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka. Następnie wycinamy z dyni miąższ
  2. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka. Dodajemy zimne mleko i gotujemy. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
  3. Mięso przesmażamy na patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.
  4. Następnie dodajemy do mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni, pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  6. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Plastry makaronu przekładamy warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.
  7. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/lasagne-z-mozzarella-dynia-i-suszonymi-pomidorami

Użytkownicy trafili tutaj szukając: bakłażan faszerowany po włosku,pascal bakłażan faszerowany