Pascal Brodnicki: Faszerowany bakłażan po włosku
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 średnie bakłażany, umyte
- 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 duża lub 2 małe szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku, umytego (lub 1 łyżka suszonego tymianku)
- 125 g mozzarelli z mleka bawolego
- 16 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
- 60 g grana padano, startego
- 4 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do polania bakłażanów)
- 1/2 pęczka posiekanej, świeżej bazylii, umytej
- sól
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blaszkę do pieczenia, pergamin do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)
- Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
- Pokrojoną szalotkę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki.
- Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego.
- Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
- Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, posypujemy startym grana padano i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/faszerowany-baklazan-po-wlosku
Karol Okrasa: Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidoramimozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowywania: 1h
Składniki:
- 500 g makaronu lasagne
- 800 g mielonego mięsa
- 2 sery mozzarella
- 400 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
- 2 puszki pomidorów pelati (około 800 g)
- 1 pęczek świeżej bazylii, umytej
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 800 g dyni, umytej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka. Następnie wycinamy z dyni miąższ
- Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka. Dodajemy zimne mleko i gotujemy. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
- Mięso przesmażamy na patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.
- Następnie dodajemy do mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni, pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Plastry makaronu przekładamy warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.
- Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/lasagne-z-mozzarella-dynia-i-suszonymi-pomidorami
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Bakłażan faszerowany po wlosku,bakłażan faszerowany po włosku,https://blog wojnanasmaki pl/6437 pascal-kontra-okrasa-faszerowany-baklazan-po-wlosku-lasagne-z-mozzarella-dynia-i-suszonymi-pomidorami/,pascal bakłażan faszerowany,pascal faszerowane baklazany