Alma: Lekka sałatka z kaszy, pistacji, żurawin i koziego sera

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej Food&Joy
  • garść pistacji Food&Joy
  • garść suszonych żurawin Food&Joy
  • 15 dag twardego koziego sera
  • opakowanie świeżego szpinaku Food&Joy
  • skórka z ½ cytryny
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek Food&Joy
  • ocet winny cytrynowy Kamis,
  • sól i pieprz z młynka Kamis


Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pistacje i żurawiny drobno posiekaj. 
  2. Następnie wymieszaj je z ugotowaną kaszą, kozim serem pokrojonym w kostkę, pokrojonym szpinakiem oraz dopraw mieloną solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj oliwę oraz octem winnym. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Dopraw. Całość lekko wymieszaj.
  4. Zalej przygotowanym sosem. Podawaj na zimno lub ciepło. Sałatka idealnie nadaje się też jako dodatek np. do mięs lub ryb z grilla.

Źródło: Alma.pl