Kuchnia Lidla: Wieniec drożdżowy z powidłami

Wieniec drożdżowy z powidłami (źródło: kuchnialidla.pl)

Wieniec drożdżowy z powidłami (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: trudny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 2h 0min

Składniki na powidła:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
  • 1 opakowanie śliwek suszonych (150 g)
  • sok z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę orzechową:

  • 60 g zmielonych orzechów laskowych
  • 60 g mąki pszennej + 40 g
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka podgrzanego do 40°C
  • 2 jaja, rozmiar „M”
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • 1 białko jaja
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Sposób przygotowania:

  1. Powidłao garnka wkładamy pokrojone, suszone śliwki, powidła oraz sok z pomarańczy. Gotujemy do momentu odparowania soku. Na końcu dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Kruszonka orzechowa: Do miseczki dodajemy cukier, zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, żółtko oraz masło. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą rąk. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
  3. Przygotowanie: Do drożdży w miseczce wsypujemy 2-3 łyżki cukru, mieszamy do momentu upłynnienia drożdży. Następnie dodajemy ciepłe mleko. Do miski przesiewamy mąkę. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Delikatnie mieszamy. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  4. Wyrośnięty rozczyn mieszamy za pomocą miksera. Do rozczynu dodajemy pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Kiedy wszystkie produkty sie połączą dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Na końcu do ciasta dodajemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na bok, w celu wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  5. Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy je mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła. Następnie ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony, tak, żeby powidła były całkowicie otoczone ciastem.
  6. Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  7. Wieniec na blaszce odkładamy na bok na 10-15 minut, następnie ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-165 °C (termoobieg), pieczemy ok. 50 minut. Upieczony wieniec przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/wieniec-drozdzowy-z-powidlami