Przepisy kuchni świata

Czekoladowy tort „Nicolas”

Czekoladowy tort Nicolas (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2h 0min

Składniki na biszkopt czekoladowy:

Składniki na poncz do nasączenia

Składniki na polewę czekoladową:

Dodatkowe składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt czekoladowy: Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy ją razem z roztopionym masłem i powidłami do masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
  2. Poncz do nasączenia: Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Opcjonalnie na samym końcu dodajemy whisky.
  3. Polewa czekoladowa: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy chwilę, aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Wystudzony biszkopt wyrównujemy poprzez ścięcie górnej warstwy. Następnie przekrawamy go na dwie równe części. Obydwie części nakrapiamy ponczem. Powidła podsmażamy na patelni przez kilka minut. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, a następnie kładziemy na nie drugi biszkopt. Cały tort obsmarowujemy gorącymi powidłami. Marcepan rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu. Cały tort oblewamy czekoladową polewą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowy-tort-nicolas

Użytkownicy trafili tutaj szukając: menu na urodziny nigelli,menu urodzinowe przepisy,tort kuchnia lidla,sałatka na urodziny dziecka,sałatka dla dzieci na urodziny,przystawki siostry anastazji,przystawki na chrzciny,proste menu urodzinowe,proste dania na urodziny,tort nicolas