Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30min
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko, rozmiar L, umyte
- 2 łyżeczki startego cynamonu
Do dekoracji:
- niewielka ilość migdałów
- niewielka ilość orzechów włoskich
- niewielka ilość orzechów laskowych
- niewielka ilość cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
- Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/ciasteczka-cynamonowe-2