Kuchnia Lidla: Bożonarodzeniowe ciasto miodowe

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe (źródło: kuchnialidla.pl)

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1h 30min

Składniki na ciasto:

  • 80 g masła
  • 90 g miodu
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g sody
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 105 g śmietany kwaśnej 18%

Składniki na warstwę orzechową:

  • 120 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów
  • 60 g masła
  • 50 g miodu
  • 80 g cukru trzcinowego

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 100 g kaszki manny
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, kiedy masło rozpuści się, dodajemy cukier puder. Mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Następnie mąkę i sodę przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta). Dodajemy jajko, kwaśną śmietanę. Składniki miksujemy, stopniowo dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła i cukru pudru. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
  3. Za pomocą okrągłego naczynia wycinamy 3 równe kółka z ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13-15 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Krem z kaszy manny: W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy mleko z kaszką do gotującego się mleka, gotujemy, mieszając do momentu całkowitego zagęszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Masło z cukrem trzcinowym ucieramy za pomocą miksera aż do uzyskania puszystej masy. Do utartego masła stopniowo dodajemy masę z kaszy manny, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny.
  6. Po wystygnięciu masę nakładamy na pierwszy blat, na posmarowany kremem blat nakładamy drugi blat, przyciskamy i powtarzamy czynność, trzecim blatem przykrywamy drugą warstwę (wierzchu nie smarujemy kremem). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.
  7. Warstwa orzechowa: Migdały i orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, następnie za pomocą noża siekamy je w drobną kostkę.
  8. Do garnka na małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy. Mieszamy, gotujemy do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy uprzednio rozdrobnione orzechy i całość starannie mieszamy.
  9. Na wierzch krążków z ciasta za pomocą łyżki nakładamy gorącą masę orzechową.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/bozonarodzeniowe-ciasto-miodowe

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ciasto bożonarodzeniowe,ciasto rosyjskie,kuchnialidla,lidl ciasto miodowe