Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20min
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej, umytej, osuszonej
- posiekany zest (skórka) z 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany + 2 ząbki drobno pokrojone
- niewielka ilość soli
- 1 duża szczypta imbiru w proszku
- sok z 1 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
- niewielka ilość pieprzu
- 2 średnie marchewki, umyte, obrane, pokrojone w paseczki (ok. 5 cm długości)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1 por, umyty, pokrojony w półtalarki
- 2 papryczki pikantne, umyte, pokrojone w paseczki na skos
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek kolendry, umytej, posiekanej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kratkę z piekarnika wyłożoną pergaminem, tarkę, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
- Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy. Polędwiczkę przekładamy do miski. Posiekany zest z połowy pomarańczy oraz ząbek czosnku posiekany i starty za pomocą noża z dodatkiem niewielkiej ilości soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę suszonego imbiru oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę. Odstawiamy na bok na 20 minut.
- Zamarynowaną polędwiczkę układamy na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty. Tak przygotowaną polędwiczkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
- Paseczki marchwi przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki wody. Garnek z marchewkami przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, starty na tarce imbir oraz pokrojone 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty.
- Do czystej miseczki dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, następnie warzywa na patelni zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy wraz z mąką. Mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
- Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na bok mniej więcej na 10 minut. Sok, który wyciekł z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.
- Warzywa wykładamy na talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy kilkoma listkami kolendry. Polędwiczki z warzywami możemy podawać z ryżem jaśminowym.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-z-warzywami-w-sosie-pomaranczowo-imbirowym
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40min
Składniki na roladki:
- 1 kg szynki w kawałku, umytej, pokrojonej w cienkie plastry
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
- 250 g plastrów boczku
- 150 g suszonych śliwek, przekrojonych na pół
- niewielka ilość oleju do smażenia
Składniki na purée:
- 1 kg ziemniaków, umytych, w skórce
- 2-3 łyżki mleka
- 40-50 g zmrożonego masła
- 1 gałka muszkatołowa, starta na tarce
- niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
- niewielka ilość soli
Składniki na sos:
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
- 4 cebule szalotki, drobno pokrojone
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 50 g suszonych podgrzybków, ugotowanych, pokrojonych w cienkie paseczki (zachować wywar z grzybów)
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj tłuczek, kilka kawałków folii spożywczej, sznurek, naczynie żeliwne z pokrywką, kulkę do ucierania.
- Roladki: mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
- Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przecięte na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
- Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.
- Purée: ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
- Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.
- Sos: na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.
- Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane, pokrojone w paseczki podgrzybki z wywarem dodajemy do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.
- Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
- Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
- Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/roladki-z-szynki-w-sosie-grzybowym
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym youtube,ewa gotuje polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym,okrasa poledwiczki z jarzynami,polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo musztardowym lidl