Pascal kontra Okrasa: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym, Roladki z szynki w sosie grzybowym

Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20min

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej, umytej, osuszonej
  • posiekany zest (skórka) z 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany + 2 ząbki drobno pokrojone
  • niewielka ilość soli
  • 1 duża szczypta imbiru w proszku
  • sok z 1 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • niewielka ilość pieprzu
  • 2 średnie marchewki, umyte, obrane, pokrojone w paseczki (ok. 5 cm długości)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 por, umyty, pokrojony w półtalarki
  • 2 papryczki pikantne, umyte, pokrojone w paseczki na skos
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek kolendry, umytej, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kratkę z piekarnika wyłożoną pergaminem, tarkę, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
  2. Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy. Polędwiczkę przekładamy do miski. Posiekany zest z połowy pomarańczy oraz ząbek czosnku posiekany i starty za pomocą noża z dodatkiem niewielkiej ilości soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę suszonego imbiru oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę. Odstawiamy na bok na 20 minut.
  3. Zamarynowaną polędwiczkę układamy na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty. Tak przygotowaną polędwiczkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
  4. Paseczki marchwi przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki wody. Garnek z marchewkami przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, starty na tarce imbir oraz pokrojone 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty.
  5. Do czystej miseczki dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, następnie warzywa na patelni zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy wraz z mąką. Mieszamy.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
  7. Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na bok mniej więcej na 10 minut. Sok, który wyciekł z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.
  8. Warzywa wykładamy na talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy kilkoma listkami kolendry. Polędwiczki z warzywami możemy podawać z ryżem jaśminowym.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-z-warzywami-w-sosie-pomaranczowo-imbirowym

 

Roladki z szynki w sosie grzybowym

Roladki z szynki w sosie grzybowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Roladki z szynki w sosie grzybowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40min

Składniki na roladki:

  • 1 kg szynki w kawałku, umytej, pokrojonej w cienkie plastry
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
  • 250 g plastrów boczku
  • 150 g suszonych śliwek, przekrojonych na pół
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Składniki na purée:

  • 1 kg ziemniaków, umytych, w skórce
  • 2-3 łyżki mleka
  • 40-50 g zmrożonego masła
  • 1 gałka muszkatołowa, starta na tarce
  • niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
  • niewielka ilość soli

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 4 cebule szalotki, drobno pokrojone
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 50 g suszonych podgrzybków, ugotowanych, pokrojonych w cienkie paseczki (zachować wywar z grzybów)
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tłuczek, kilka kawałków folii spożywczej, sznurek, naczynie żeliwne z pokrywką, kulkę do ucierania.
  2. Roladki: mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
  3. Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przecięte na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
  4. Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.
  5. Purée: ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
  6. Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.
  7. Sos: na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.
  8. Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane, pokrojone w paseczki podgrzybki z wywarem dodajemy do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.
  9. Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
  10. Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
  11. Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/roladki-z-szynki-w-sosie-grzybowym

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym youtube,ewa gotuje polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym,okrasa poledwiczki z jarzynami,polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo musztardowym lidl