Pascal kontra Okrasa: Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Pascal Brodnicki: Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej (źródło: kuchnialidla.pl)

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30min

Składniki na chipsy z szynki:

  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej

Składniki na pulpeciki:

  • 450 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 szczypta chili w proszku
  • starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony
  • 1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość pieprzu
  • około 2-3 łyżek bułki tartej

Składniki na sałatkę:

  • 250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego
  • 1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka
  • 6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki
  • niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki)

Składniki na sos miodowy z curry:

  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na sos winegret:

  • 100 ml śmietany 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: blachę, pergamin, drugą mniejszą blachę, moździerz, tarkę, naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
  2. Chipsy z szynki: Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (mniejszą blachą), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
  3. Pulpeciki: Do miski przekładamy mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu nasion kolendry. Do miski ścieramy na tarce kawałek imbiru. Dodajemy szczyptę chili w proszku. Startą skórkę z 2 cytryn siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki. Smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również szczypiorek i posiekaną kolendrę, sok z ½ cytryny, 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
  4. Sałatka: Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
  5. Sos miodowy z curry: Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.
  6. Sos winegret: Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  7. Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma liśćmi kolendry.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/salatka-ze-szpinakiem-pulpecikami-azjatyckimi-i-chipami-z-szynki-schwarcwaldzkiej

 

Karol Okrasa: Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min

Składniki na roladki w sosie pomidorowym:

  • niewielka ilość oleju słonecznikowego
  • 5 ząbków czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)
  • 2 cebule szalotki, posiekane
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki masła
  • starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 800 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki natki pietruszki, umytej, posiekanej
  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 100 g oliwek zielonych, pokrojonych w plastry
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
  • 200 g sera typu feta
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej

Składniki na szpinak:

  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 200 g świeżego szpinaku, umytego
  • niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
  • starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
  2. W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. Delikatnie siekamy kapustę kiszoną. Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem. Dodajemy 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. Dodajemy niewielką ilość wody. Sos gotujemy około 15 minut.
  3. Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki. Mięso mielone przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone na pół zielone oliwki, 2 bardzo mocno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa. Delikatnie mieszamy. Z farszu formujemy małe klopsiki. Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.
  4. Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie. Drugą połowę sera feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.
  5. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodajemy szpinak w kilku partiach. Doprawiamy pieprzem i skórką z 1/2 cytryny. Następnie do szpinaku dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. Smażymy bardzo krótko.
  6. Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/roladki-z-miesa-mielonego-z-szynka-serem-feta-i-szpinakiem-w-sosie-pomidorowym

Użytkownicy trafili tutaj szukając: niskokaloryczne ciasto,sos winegret,sos winegret biedronka,sos winegret przepis