Faworki/chrust wg. Magdy Gessler

Domowe faworki (źródło: almamarket.pl)

Domowe faworki (źródło: almamarket.pl)

Składniki:

  • 600 mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyzka araku
  • 500g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć smalec do konsystencji śmietany.
  2. Do smalcu dodać 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm.
  4. Naciąć wzdłuż w środku. Chwycić za jeden koniec i przeciągnąć go 2-3-krotnie przez nacięcie i zawijając faworka.
  5. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Wrzucić testowo kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć a temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
  6. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
  7. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: chrust gessler,chrusty magdy gessler,faworki chrusty gessler,https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1822 REdpwUV9KLNkqHRgnPoSasYwbZgnuesrjqT1BvzIPSYcflz_hn4tO2LQmuY5nWuN e61988c2c05d4eb41e00a471c7cafd09b6013f61&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme,przepisy karnawałowe magdy gesler