Składniki:
- 600 mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyzka araku
- 500g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
- wanilia
Sposób przygotowania:
- Utrzeć smalec do konsystencji śmietany.
- Do smalcu dodać 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Rozwałkować ciasto bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm.
- Naciąć wzdłuż w środku. Chwycić za jeden koniec i przeciągnąć go 2-3-krotnie przez nacięcie i zawijając faworka.
- Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Wrzucić testowo kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć a temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
- Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
- Posypać cukrem pudrem z wanilią.