Kuchnia Lidla: Babka gotowana waniliowo-czekoladowa

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa (źródło: kuchnialidla.pl)

poziom trudności: średni
ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 3h

Składniki:

  • 250 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
  • 150 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 6 jajek, rozmiar L
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g maki pszennej, tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 ml wódki
  • 10 g kakao
  • 1 opakowanie polewy waniliowej
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.
  2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  3. Formę do babki gotowanej dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  4. Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.
  5. Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut.
  6. Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/babka-gotowana-waniliowo-czekoladowa