poziom trudności: średni
ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 3h
Składniki:
- 250 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
- 150 g cukru
- 2 laski wanilii
- 6 jajek, rozmiar L
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 200 g maki pszennej, tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 ml wódki
- 10 g kakao
- 1 opakowanie polewy waniliowej
- owoce kandyzowane do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.
- Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Formę do babki gotowanej dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.
- Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut.
- Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/babka-gotowana-waniliowo-czekoladowa