Kuchnia Lidla: Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Mazurek pomarańczowy (źródło: kuchnialidla.pl)

poziom trudności: średni
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 2h

Składniki na ciasto kruche migdałowe:

  • 200 g mąki pszennej, tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mączki ze zmielonych migdałów
  • 1 żółtko jajka, rozmiar L
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli

Składniki na masę marcepanową na rozetkę:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 białko jajka, rozmiar L
  • 10 ml rumu

Składniki na konfiturę pomarańczową:

  • 5 średnich pomarańczy, sparzonych, wyszorowanych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 300 g cukru

Do dekoracji:

  • kandyzowane wiśnie
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kruche migdałowe: Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
  3. Masa marcepanowa na rozetkę: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego.
  4. Pieczemy w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.
  5. Konfitura pomarańczowa: Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka. Dodajemy cukier oraz laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy).
  6. Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę (bez laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.
  7. Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/mazurek-pomaranczowy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: malecki mazurek,mazurek pomarańczowy magdy gessler