Złowionego łososia można przygotować na filet rybny na różne sposoby wycinając odpowiednie części ryby. Takie przycinanie ryby nazywa się trymowaniem a ostateczny kształt fileta nazywamy trymem. Wyróżniamy 5 rodzajów trymu:
- Trym A – z ryby usunięty jest kręgosłup i ości brzuszne łososia
- Trym B – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie jest usunięty częściowo
- Trym C – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie brzusznej jest usunięty częściowo, dodatkowo usunięte są ości
- Trym D – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie brzusznej jest usunięty częściowo, dodatkowo usunięte są ości i usunięta otrzewna
- Trym E – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, płetwy i kość obojczyka, tłuszcz, płetwy brzuszne, dodatkowo usunięte są ości, ścięty ogon i skóra
W sklepie można kupić łososia już w odpowiednim trymowaniu.
Źródło: Makro Cash&Carry
Użytkownicy trafili tutaj szukając: trimm ryby,https://blog wojnanasmaki pl/6733 rodzaje-filetow-lososia-trym-a-b-c-d-i-e-czyli-jak-trymowac-filetowac-lososia/,łosoś trym d,łosoś trim c,trymowanie ryby,łosoś trym C,łosoś trim,losos trym C,trym d co oznacza w wyborze ryby,e trim d trim