Rodzaje filetów łososia – Trym A, B, C, D i E czyli jak trymować (filetować) łososia

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée (źródło: kuchnialidla.pl)Złowionego łososia można przygotować na filet rybny na różne sposoby wycinając odpowiednie części ryby. Takie przycinanie ryby nazywa się trymowaniem a ostateczny kształt fileta nazywamy trymem. Wyróżniamy 5 rodzajów trymu:

  • Trym A – z ryby usunięty jest kręgosłup i ości brzuszne łososia
  • Trym B – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie jest usunięty częściowo
  • Trym C – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie brzusznej jest usunięty częściowo, dodatkowo usunięte są ości
  • Trym D – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, tylne płetwy, kość obojczyka, tłuszcz na płetwie brzusznej jest usunięty częściowo, dodatkowo usunięte są ości i usunięta otrzewna
  • Trym E – z ryby usunięty jest kręgosłup, ości brzuszne, płetwy i kość obojczyka, tłuszcz, płetwy brzuszne, dodatkowo usunięte są ości, ścięty ogon i skóra

W sklepie można kupić łososia już w odpowiednim trymowaniu.

Źródło: Makro Cash&Carry

Użytkownicy trafili tutaj szukając: trimm ryby,łosoś trym d,https://blog wojnanasmaki pl/6733 rodzaje-filetow-lososia-trym-a-b-c-d-i-e-czyli-jak-trymowac-filetowac-lososia/,łosoś trim c,trymowanie ryby,łosoś trym C,łosoś trim,losos trym C,trym d co oznacza w wyborze ryby,e trim d trim