Pascal kontra Okrasa: Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté, Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Pascal Brodnicki: Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté (źródło: kuchnialidla.pl)

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min

Składniki na uda i podudzia z kurczaka:

  • 5 czerwonych cebuli, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
  • 8 podudzi ze skórą, umytych, osuszonych
  • 40 g miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 główka czosnku, ząbki pozostawiamy w łupinach
  • sok z limonki, sparzonej, wyszorowanej
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, posiekanej
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii, umytej, posiekanej oraz niewielka ilość do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na warzywa:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 mały kawałek imbiru, obrany, pokrojony w cienkie paseczki
  • 2 cukinie, umyte, pozbawione pestek, pokrojone w cienkie paseczki
  • 2 marchewki, umyte, obrane, pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 brokuł, umyty, podzielony na różyczki
  • 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paseczki
  • sól
  • 1 łyżeczka pikantnego sosu sojowego
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, posiekanej oraz niewielka ilość do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne, rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Uda i podudzia: Cebulę smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  3. Z podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę. Każde podudzie smarujemy miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Dodajemy ząbki czosnku, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i pieczemy 45-60 minut w temp. 180°C (termoobieg). Podczas pieczenia podudzia kilkakrotnie mieszamy.
  5. Warzywa: Do mocno nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę, imbir, cukinię, marchew, brokuł, paprykę. Doprawiamy całość solą i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy kolendrę, chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do miseczki.
  6. Upieczone podudzia, cebule i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia. Dekorujemy bazylią i kolendrą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/podudzia-kurczaka-w-przyprawach-z-warzywami-saute

 

Karol Okrasa: Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 1 królik, umyty, osuszony, podzielony na porcje
  • 1 cebula, opalona
  • 1 porcja włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka kurkumy lub curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • 500 g zielonej soczewicy, ugotowanej do miękka
  • 1 ostra papryczka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paski
  • 1 pęczek mięty, umyty, posiekany oraz kilka listków do dekoracji
  • niewielka ilość soku z limonki, sparzonej, wyszorowanej
  • biały pieprz, mielony
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek jogurtu typu greckiego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj moździerz, blender.
  2. Z łap, ud, części korpusu królika, cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Z gotowego wywaru wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Cebulę i 2 ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński, kolendrę i całość chwilę prażymy. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przekładamy do wywaru. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy całość solą oraz białym pieprzem do smaku.
  4. Mięso królika oddzielamy od kości, siekamy. Dodajemy papryczkę, miętę, ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku z limonki. Mieszamy.
  5. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pikantna-zupa-z-soczewica-i-krolikiem