Pascal Brodnicki: Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min
Składniki na uda i podudzia z kurczaka:
- 5 czerwonych cebuli, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
- 8 podudzi ze skórą, umytych, osuszonych
- 40 g miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 główka czosnku, ząbki pozostawiamy w łupinach
- sok z limonki, sparzonej, wyszorowanej
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, posiekanej
- 1/2 pęczka świeżej bazylii, umytej, posiekanej oraz niewielka ilość do dekoracji
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na warzywa:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 mały kawałek imbiru, obrany, pokrojony w cienkie paseczki
- 2 cukinie, umyte, pozbawione pestek, pokrojone w cienkie paseczki
- 2 marchewki, umyte, obrane, pokrojone w cienkie paseczki
- 1 brokuł, umyty, podzielony na różyczki
- 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paseczki
- sól
- 1 łyżeczka pikantnego sosu sojowego
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, posiekanej oraz niewielka ilość do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne, rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Uda i podudzia: Cebulę smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Z podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę. Każde podudzie smarujemy miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Dodajemy ząbki czosnku, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i pieczemy 45-60 minut w temp. 180°C (termoobieg). Podczas pieczenia podudzia kilkakrotnie mieszamy.
- Warzywa: Do mocno nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę, imbir, cukinię, marchew, brokuł, paprykę. Doprawiamy całość solą i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy kolendrę, chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do miseczki.
- Upieczone podudzia, cebule i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia. Dekorujemy bazylią i kolendrą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/podudzia-kurczaka-w-przyprawach-z-warzywami-saute
Karol Okrasa: Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 1 królik, umyty, osuszony, podzielony na porcje
- 1 cebula, opalona
- 1 porcja włoszczyzny
- sól
- pieprz
- 4 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka kurkumy lub curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- 500 g zielonej soczewicy, ugotowanej do miękka
- 1 ostra papryczka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paski
- 1 pęczek mięty, umyty, posiekany oraz kilka listków do dekoracji
- niewielka ilość soku z limonki, sparzonej, wyszorowanej
- biały pieprz, mielony
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- 4-5 łyżek jogurtu typu greckiego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj moździerz, blender.
- Z łap, ud, części korpusu królika, cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Z gotowego wywaru wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę i 2 ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński, kolendrę i całość chwilę prażymy. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przekładamy do wywaru. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy całość solą oraz białym pieprzem do smaku.
- Mięso królika oddzielamy od kości, siekamy. Dodajemy papryczkę, miętę, ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku z limonki. Mieszamy.
- Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pikantna-zupa-z-soczewica-i-krolikiem
Użytkownicy trafili tutaj szukając: podudzia z kurczaka