Pascal kontra Okrasa: Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym, Pierś z kurczaka w pistacjach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Pascal Brodnicki: Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym (źródlo: kuchnialidla.pl)

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym (źródlo: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na kurczaka z zielonymi szparagami:

  • 16 zielonych szparagów, obranych ze skórki
  • 4 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 40 g masła
  • 2 szalotki, pokrojone w piórka
  • 100 g pieczarek umytych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku posiekane i roztarte z solą
  • 12 pomidorów koktajlowych umytych, pokrojonych w ćwiartki
  • 60 g pistacji, rozkruszonych w moździerzu

Składniki na sos:

  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • sok z 1/2 limonki sparzonej, wyszorowanej + starta skórka
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej

Składniki na sałatę:

  • mix sałat
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj lód, obieraczkę do warzyw, papier pergaminowy, blachę, moździerz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie. Przekładamy je od razu do miski z zimna wodą i lodem. Hartujemy 5 minut, suszymy.
  3. Filety z kurczaka doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 2-3 minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia. Na tej samej patelni z tłuszczem smażymy szalotki oraz pieczarki. Pod koniec dodajemy czosnek, zdejmujemy z ognia.
  4. Sos: Mieszamy wszystkie składniki.
  5. Kurczak z zielonymi szparagami: Szparagi kroimy na 3 części. Filety kroimy na pół. Papier pergaminowy składamy na pół, otwieramy. Na środku kładziemy 2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu. Pergamin zamykamy szczelnie, tworząc papilotkę. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
  6. Sałatka: Miks sałat polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na talerz nakładamy papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi pistacjami. Podajemy z sałatką.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/papilotki-z-kurczakiem-z-zielonymi-szparagami-i-sosem-musztardowo-pieczarkowym

Karol Okrasa: Pierś z kurczaka w pistacjach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków

Pierś z kurczaka w pistacjach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków (źródło: kuchnialidla.pl)

Pierś z kurczaka w pistacjach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2h

Składniki na bazę do sosu:

  • 500 g skrzydełek kurczaka umytych, osuszonych
  • 1 porcja włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew)
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Składniki na sos:

  • 40 g cukru trzcinowego
  • kilka listków szałwii, umytych
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plastry
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki bazy do sosu
  • 50 g masła, zmrożonego

Składniki na sałatkę z buraczków:

  • 250 g buraków, upieczonych, obranych, pokrojonych
  • niewielka ilość świeżej kolendry, umytej, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny sparzonej, wyszorowanej
  • oliwa z oliwek

Składniki na smażone warzywa:

  • kilka dymek (około 5 sztuk), przekrojonych na pół
  • 100 g zielonych szparagów, z odciętymi końcówkami
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • kilka listków szałwii, umytej
  • sól
  • mielony biały pieprz

Składniki na piersi z kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka, umyte i osuszone
  • 70 g orzechów pistacjowych, drobno posiekanych lub rozgniecionych w moździerzu
  • 2 jaja, umyte, rozmiar L
  • 50 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
  • kilka gałązek szałwii, umytej, posiekanej
  • niewielka ilość maki pszennej
  • niewielka ilość skórki startej z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tarkę, ręcznik papierowy, sitko.
  2. Baza do sosu: Skrzydełka i włoszczyznę pieczemy w piekarniku na brązowy kolor. W garnku przesmażamy pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody. Gotujemy około 2-3 godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). Gotowy sos odcedzamy. Odstawiamy na bok.
  3. Sos: Do garnka dodajemy cukier, szałwię i czosnek. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę. Dodajemy odcedzoną bazę do sosu, masło i jeszcze chwilę gotujemy.
  4. Sałatka z buraczków: Upieczone buraki obieramy, kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekana świeżą kolendra. Mieszamy, odstawiamy.
  5. Smażone warzywa: Dymki przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Szparagi blanszujemy na patelni z oliwą, czosnkiem i listkami szałwii. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Przekładamy wszystkie warzywa na talerz. Przed podaniem podgrzewamy na patelni.
  6. Piersi z kurczaka: W misce łączymy pistacje, jaja, ser oraz szałwię. Doprawiamy skórką z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce. Smażymy na oliwie z obu stron. Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka. Zdobimy sosem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/piers-z-kurczaka-w-orzechach-z-sosem-balsamicznym-i-salatka-z-buraczkow

Użytkownicy trafili tutaj szukając: anything,danie azjatyckie według pascal,pascal brodnicki przepisy tvn,pascal brodnicki sałatka z łososia