Letnia sałatka Magdy Gessler

Letnia sałatka Magdy Gessler

Letnia sałatka Magdy Gessler

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • cząber lub czubryca (ilość wedle uznania)
  • gruba sól morska
  • pół szklanki oliwy extra vergine lub  oleju słonecznikowego
  • sok z jednej cytryny
  • odrobina octu z białego wina
  • łyżka miodu lipowego

Składniki na sałatkę:

  • 4 miniaturowe sałaty rzymskie
  • spora garść czerwonych oliwek kalamata
  • 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki albo bawole serca.
  • sporo malutkich pomidorków w różnych kolorach – potrzebne będą czerwone i żółte. Połowę z nich trzeba podpiec, połowę zostawić surowych
  • kilka ogórków kiszeniaków w całości, które przed obraniem ze skórki warto namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności
  • garść świeżego kopru
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula cukrowa
  • 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego)
  • arbuz – jeden mały albo pół dużego
  • opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan

Sposób przygotowania:

Na początku przygotujemy sos: Rozcieramy w kamiennym moździerzu na gładką masę 3 ząbki czosnku wraz z cząbrem lub czubrycę i grubą sól morską. Do moździerza powoli dodajemy oliwę z oliwek extra virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy.

Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki – podpieczone i surowe. Jeśli mamy pieczonego bakłażana, kroimy miąższ i dokładamy do sałaty. Wszystko lekko mieszamy, na końcu dodajemy pokrojnego w małe trójkąty arbuza (może być z pestkami). Ser rozdrabniamy w palcach (nie kroimy) i posypujemy nim sałatę. Naczynie z sałatą umieszczamy na pół godziny w lodówce, przed podaniem dekorujemy gałązką z pomidorkami (żeby przypomnieć gościom, że wszystkie składniki są świeże i pyszne), polewamy winegretem i obsypujemy posiekaną miętą i pietruszką.

Źródło: Facebook

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z arbuzem magdy gessler,https://blog wojnanasmaki pl/6815 letnia-salatka-magdy-gessler/,okrasa lamie przpisy konfitura z baklazana do mies,sałata rzymska magda gessler,sałatka grecka z arbuzem magdy gessler